Naslovna Info Gradiška Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške: Povukli smo oko 60 miliona KM donatorskih i...

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške: Povukli smo oko 60 miliona KM donatorskih i grantovskih sredstava

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je gradska vlast na početku svog manadata postavljala visoke ciljeve i definisala ambiciozne planove, te u protekle četiri godine pokazala da su oni, uz ogroman trud i zalaganje, itekako ostvarivi.

Adžić je rekao da je dobijanjem stausa grada prošle godine Gradiška samo potvrdila da je razvijen grad, koji želi i dalje da se razvija i izgrađuje po mjeri njenih građana i privrednika.

Gradonačelnik Gradiške je istakao da građani mogu da vide sve što je urađeno i izrgrađeno, a da su neki kapitalni projekti tek započeti. Sve to, dodao je Adžić, urađeno je zahvaljujuću unaprijeđenju rada gradske administracije, stabilnoj skupštinskoj većini u gradskom parlamentu i otvaranjem grada prema višim institucijama vlasti i međunarodnom partnerima.

„Kvalitetom projekata, te realnim i odgovornim odnosom prema pitanjima gradskog razvoja povukli smo oko 60 miliona KM donatorskih i grantovskih sredstva. Posebno sam ponosan na grant Vlade NJemačke, realizovan posredstvom KfW banke i švajcarskog Sekretarijata za ekonomske poslove „SECO“, u visini od 14,5 miliona evra, za izgradnju i rekonstrukciju gradiške kanalizacione mreže. Takođe, imali smo podršku vlada Republike Srpske i Srbije koje su prepoznale naše potrebe i dale nam podstrek da obezbijedimo intenzivniji razvoj Gradiške i u najznačajnije kapitalne projekte uložimo preko 50 miliona KM. U cilju jačanja privrede i povećanja zaposlenosti uloženo je oko 8.5 miliona KM u infrastrukturno opremanje Agroindustrijske zone Nova Topola. Opravdanost ove investicije ogleda se u činjenici da su u protekle četiri godine domaći i strani privredni subjekti u Zonu investirali preko 95 miliona maraka, te da u istoj trenutno radi 800 radnika“, naveo je Adžić.

On je naglasio da je dokaz opravdanosti ulaganja u infrastrukturu činjenica da je na kraju 2019. godine u Gradišci bilo zaposleno 2.200 radnika više nego 2017. godine, te da će još snažniji zamah privrednom razvoju dati buduća slobodna ekonomska zona „Liman“.

Adžić je istakao da je gradska vlast vodila računa o svim segmentima društvenog života i ulagala značajna sredstva u izgradnju društvenih i sportskih objekata te najavio da će sutra biti izvršen tehnički prijem sportske dvorane „Arena Gradiška“, koja će uskoro biti data na korištenje gradiškoj omladini i sportistima.

On je dodao da je u završnoj fazi opremanja i Dom kulture u Novoj Topoli, za čiju izgradnju je Vlada Srbije izdvojila oko 500.000, a grad Gradiška 900.000 KM, navodeći da su u završnoj fazi i opremanje društvenog objekta u Kruškiku, rekonstrukcija Doma kulture u Vrbaškoj, a da je dosta sredstava uloženo i u rekonstrukciju brojnih društvenih domova u drugim mjesnim zajednicama.

Gradonačelnik je još rekao da je dosta toga urađeno na izgradnji vodovodne mreže na području Gradiške, da te je u sistem vodosnabdijevanja uloženo 6.700.000 KM, te da su značajna sredstva ulagana u opremanje „Gradske ćistoće“ i Profesionalne vatrogasne jedinice. Izgrađeno je oko 80 kilometra asfaltnih puteva u ruralnim mjesnim zajednicama, za šta je izdvojeno preko 5.700.000 KM.

Adžić je istakao da je izgrađeno i rekonstruisano nekoliko gradskih ulica, ali da se sa intenzivnijim radovima svjesno čekalo da započne sa realizacija projekta rekonstrukcije izgradnje kanalizacione mreže, kada će i sve ulice u kojima budu izvođeni radovi biti rekonstruisane.

On je naveo da je izgrađen Trg Čubrilovića, započeta izgradnja dijela centralnog gradskog trga, otvorena spomen-česma posvećena austrijskoj humanitarki Diani Budisavljević, završen projekat rekonstrukcije zgrade Sokolskog doma, izgrađeno oko 20 dječijih igrališta te da je dosta rađeno i na izgradnji i uređenju parkova.

„Vodili smo računa i o našim vjerskim objektima gdje bih posebno izdvojio obnovu Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, ali i stvaranje preduslova za izgradnju manastira Karanovac“, dodao je Adžić i dodao da je ulagano i u obrazovanje i prilagođavanje obrazovnog sistem potrebama gradiške privrede, te prošireni kapaciteti Javne predškolske ustanove „Lepa Radić“.

„Najkapitalnija investicija u ovom segmentu je izgradnja novog vrtića u mjesnoj zajednici Brestovčina, povrišne oko 1.800 metara kvadratnih i kapacitetom za prijem 160 mališana za šta je izdvojeno oko 2.400.000 KM, od kojih je Gradska uprava obezbijedila .1.400.000 KM. Tu moram da zahvalim Vladi Republike Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću za donaciju od 500.000 evra za izgradnju ovog vrtića“, naveo je Adžić.

On je istakao da su, s ciljem unaprijeđenja zdravstvene i socijalne zaštite, sredstvima grada Gradiška, gradiških privrednika i Vlade Republike Srpske, nabavljena tri nova vozila Hitne pomoći, vraćena stavka za finansiranje participacije za zdravstvenu zaštitu penzionera do 65 godina starosti te udvostručena budžetska izdvajanja.

„Izdvajanja za socijalnu zaštitu, u odnosu na oko 2.5 miliona KM u 2016. godini, su povećana na 3.800.000 KM, a iz budžeta su podržana sva udruženja koja brinu o socijalno osjetljivim grupama stanovništva. Uveli smo subvencije socijalno ugroženim građanima za plaćanje komunalnih usluga, a rađeno je i na stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih lica i stvaranju uslova za raspuštanje kolektivnih centara“, naveo je Adžić i dodao da su povećana izvajanja za boračko-invalidsku zaštitu za 20 odsto, izdvojeno dodatnih 400.000 KM za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, završeno Centralno spomen-obilježje i urađena Monografija poginulih boraca, te sanirana brojna spomen-obilježja na području Gradiške.

Izvor: Radio Gradiške