Naslovna Sport Ostali sportovi »Zmajevi« protiv Švedske, Srbija protiv Mađarske

»Zmajevi« protiv Švedske, Srbija protiv Mađarske

SARAJEVO – Rukometna reprezentacija BiH igraće protiv reprezentacije Švedske u baražu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine.

Tako je odlučio žrijeb koji je održan u Krakovu gdje se danas igra završnica Evropskog prvenstva za rukometaše. Može se reći i da nismo imali previše sreće u žrijebu s obzirom da smo dobili selekciju koja zauzela osmu poziciju na EP u Poljskoj. Prve utakmice baraža igraće se od 10. do 12. juna, a revanši od 14. do 16. juna ove godine. Srbija je za protivnika dobila također snažnu selekciju Mađarske.

Bh. rukometaši su do sada šest puta igrali u baražu, tri puta za EP i tri puta za SP. U baražu za EP 2002. godine u Švedskoj BiH je eliminirana od Danske, četiri godine kasnije za EP u Švicarskoj od Norveške, a 2008. za EP u Norveškoj bolja od BiH bila je Češka.

U dodatnim kvalifikacijama za svjetsku smotru reprezentacija BiH je 2009. godine zaustavljena od Mađarske, a četiri godine kasnije za SP u Španiji poražena je od Njemačke. Radovali smo se u baražu za SP u Kataru kada smo u dvomeču izbacili favorizirani Island.

Parovi baraža

Švedska – BiH

Češka – Makedonija

Rusija – Crna Gora

Poljska – Holandija

Srbija – Mađarska

Island – Portugal

Slovenija – Norveška ili Hrvatska

Bjelorusija – Latvija

Danska – Austrija

 

Izvor: Nezavisne novine