Naslovna Info Gradiška Željko Puzić, zamjenik načelnika PU Gradiška: Došlo do povećanja narušavanja javnog reda...

Željko Puzić, zamjenik načelnika PU Gradiška: Došlo do povećanja narušavanja javnog reda i mira

GRADIŠKA – U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana pres konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec maj 2020. godine. Konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika Policijske uprave Gradiška Željko Puzić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

Zamjenik Željko Puzić je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u mjesecu maju 2020. godine, evidentirana su 34 krivična djela, od kojih su rasvijetljena 32 krivična djela ili 94.1 %, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 16 krivičnih djela ili 88.9 %.

Takođe, zbog uvođenja određenih mjera i proglašenja vanredne situacije, a poslije toga i vanrednog stanja izazvanog pojavom novog virusa Korona, ali i pojačanim aktivnostima policijskih službenika, došlo je do povećanja narušavanja javnog reda i mira, uporedno 79:27.

Broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda manji je 30.3% (u odnosu 23:33), u mjesecu maju evidentirano je 8 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima, kojom prilikom je 6 lica zadobilo teške tjelesne povrede i 5 lica lake tjelesne povrede.

Obzirom da nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, kao ni krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti može se istaći da je stanje bezbjednosti za protekli mjesec na zadovoljavajućem nivou.

U mjesecu maju 2020. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 66 migranata.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da su u mjesecu maju 2020. godine na području Policijske uprave Gradiška evidentirana 34 krivična djela, od kojih su 32 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i 2 krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

Od ukupno evidentirana 32 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, rasvijetljeno je 30 krivičnih djela ili 93.8%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 16 krivičnih djela ili 88.9%. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 20 izvještaja protiv 24 lica.

Evidentrirano je 19 krivičnih djela protiv imovine od kojih je rasvijetljeno 17 krivičnih djela ili 89.5%, dok je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 16 krivičnih djela ili 88.9%.

Iz oblasti krivičnih djela protiv života i tijela evidentirana su 4 krivična djela, čija rasvijetljenost iznosi 100%.

U posmatranom periodu iz oblasti zloupotreba opojnih droga evidentirana su 2 krivična djela, a oduzeta je određena količina opojne droge.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković istakao je da je u mjesecu maju 2020. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano 79 slučajeva narušavanja javnog reda i mira dok je u istom periodu prethodne godine evidentirano 27 slučajeva narušavanja, povećan je i broj evidentiranih prekršaja u odnosu 93:31.

Najveći broj narušavanja javnog reda i mira i prekršaja vezan je za sprovođenje određenih mjera vezanih za odluke Republičkog štaba za vanredne situacije i odnosi se na prekršaj iz člana 22 (ograničenje kretanja na određenom prostoru), gdje je evidentirano ukupno 52 prekršaja.

Protiv 105 lica, među kojima je 16 povratnika, podnoseno je 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 80 prekršajnih naloga.

U toku mjeseca maja evidentirane su 23 saobraćajne nezgode, što je manje za 30.3% u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 33 saobraćajne nezgode. U toku maja mjeseca evidentirano je 5 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima i 3 saobraćajne nezgode sa lakše povrijeđenim licima i 15 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, dok saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo. U saobraćajnim nezgodama 6 lica je zadobilo teške tjelesne povrede i 5 lica je zadobilo lake tjelesne povrede.

U toku maja mjeseca iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 1158 prekršaja, iz saobraćaja je isključeno 68 vozača, od toga 40 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 25 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 1 vozač je isključen zbog vožnje pod uticajem opojnih droga i 2 vozača je isključeno zbog ostalih razloga. Iz saobraćaja su isključena i 34 vozila.

Protiv počinilaca ovih prekršaja podneseno je 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 1050 prekršajnih naloga, a prijavljeno je 1068 lica.