Naslovna Info Gradiška “ZDRAVOMED 2015”: IZVAREDNI USLOVI ZA RAZVOJ PČELARSTVA

“ZDRAVOMED 2015”: IZVAREDNI USLOVI ZA RAZVOJ PČELARSTVA

GRADIŠKA, U Gradišci je danas otvorena privredno-turistička manifestacija „Zdravomed 2015“, na kojoj je pčelinje i proizvode od ljekovitog bilja izložilo 15 pčelara iz Gradiške, Kozarske Dubice, Laktaša i Bihaća.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da opština ima izvanredne uslove za razvoj pčelarstva, koje može da obezbijedi egzistenciju velikom broju domaćinstava.

zdravomed 2015 gr 1

On je istakao da je ovo jedna u nizu manifestacija za popularizaciju ove privredne djelatnosti i njeno pozicioniranje na tržištu, te da brojne pčelarske zadruge doprinose razvoju pčelarstva na području opštine Gradiška.

„Med je jedan od rijetkih proizvoda koji se može izvoziti u EU i potrebno je raditi sertifikaciju i brendiranje proizvodnje meda sa područja Potkozarja i Lijevče polja“, rekao je Latinović.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Ljubimko Čakalj rekao je da opština nastoji da podrži sve djelatnosti iz oblasti poljoprivrede, tako i pčelarstvo i prozvodnju meda koji imaju dugu tradiciju na ovim prostorima.

Proizvođač iz NOve Topole Predrag Trninić rekao je da je ove godine imao dobre prinose mesa koji su se kretali od 25 do 30 kilograma po košnici sa izrazito dobrim kvalitetom.

TRNINIC PREDRAG

-Ove godine sam imao oko 3,5 tona meda na oko 150 košnica – istakao je Trninič koji je dodao da je sajam značajan jer služi za promociju pčelijih proizvoda poput meda, matične mliječi koja je jako dobra za jačanje imuniteta.

Proizvođač meda iz Gradiške Saša Tomić rekao je da je ova godina bila izuzetno dobra za pčelare, za razliku od nekoliko prethodnih.

Tomić je rekao da je ovaj sajam značajan za promociju pčelinjih proizvoda, te da su jedni od rijetkih u BiH koji, osim proizvoda od meda, prave i matičnu mliječ za jačanje imuniteta i druge tegobe kod djece i odraslih.