Naslovna Info Gradiška Zdravofest na Savi: Šaran u rašljama, vino i mrena (FOTO)

Zdravofest na Savi: Šaran u rašljama, vino i mrena (FOTO)

GRADIŠKA – Festival turizma, privrede, gastronomije i kulturne baštine„Zdravofest“ održan je 13. put  u gradskom parku u Gradišci, desetak metara od rijeke Save.

U spremanju kotlića, prezentaciji jela i pića, izložbi ručnih radova i folkloru učesvovale su 84 ekipe iz Gradiške, Prijedora, Banje Luke, Laktaša, Hrvatske i Srbije.

Direktorica Turističke organizacije Gradiška Valentina Perić rekla je da je „Zdravofest“ nadživio koronu i da je nakon dvije godine pauze pokazao da se radi o dobro osmišljenoj manifestaciji.

– Ove godine bilježimo rekordnu posjetu i takmičara i izlagača i posjetilaca. Ovo je znak da turizam može biti veoma profitabilna grana i idemo svjesno ka tom pravcu. Pripremamo niz iznenađenja za ljeto, tako da Gradiška neće nuditi samo tranzitni turizam, već će tu biti i mnoštvo razloga za  dolazak turista u naš grad – rekla je Perićeva.

Mnoštvo kotlića krčkalo se na savskoj obali, a na sve strane širili su se mirisi ribljeg i lovačkog paprikaša, roštilja i ribe na žaru. Šestočlana ekipa „Jez“ iz Jasenovca pekla je šarana u rašljama, a interesovanja ljubitelja ribe bilo je veliko.

– Šaran na rašljama je naš specijalitet. Šaran je svjež, ulovljen je na Savi, a dok se peče mi grlo podmazujemo vinom i rakijom – rekao je vođa šestočlane ekipe Ilija Šimičić.

Dragan Kukavica iz Gašnice brani boje domaćih alasa. Nekoliko vrsta ribe i domaće začine izmiješao je u povećem kotliću. Krcka se fiš paprikaš. Tu je i nekoliko vrsta rakije.

– I mi spremamo savsku ribu. Ovako je skoro svakodnevno u našoj vikendici na Savi u Gašnici. Zove se „Ribolovački odmor“ i dobri ljudi su nam dobrodošli – rekao je Kukavica.

I srednjoškolke kulinarskog smjera pripremile su zanimljiv štand sa poslasticama.

Rogoljčani, nadaleko poznati po suhomesnatim proizvodima, privukli su veliki broj ljubitelja dobrog zalogaja.

I dok je Savo Vasiljević predvodio majstore kobasičare, Stevo Baštinac je ponudio nekoliko vrsta brendiranih rakija sa međunarodnim nagradama.

Sportski ribolovci,cčlanovi SRD „Amur“, pripremili su ogromnu dagaru sa savskom ribom, a gradiški šumari čobanac po kojem su prepoznatljivi. Redovni učesnici „Zdravofesta“ su i lovci sekcije „Mijska Glava“ iz Ljubije kod Prijedora.

Dragolav Šinik Šiljo napravio je međunarodni štand. Došli su mu gosti iz Srbije i Crne Gore. Na stolu su poveći komadi soma, smuđa, šarana i mrene.

– Naši gosti su članovi Udruženja „Pobjednik“ iz Beograda, Udruženja „Zajedno do svjetlosti djece sa smetnjama u razvoju“ iz Svrljiga i Prvo udruženje roditelja iz Podgorice. Ovo je nastavak akcije „Svi smo mi dio vas“. Mi smo im tri dana domaćini, bili smo i na donatorskoj večeri i danas nastavljamo našu plemenitu misiju – rekao je predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima grada Gradiška Dragoslav Šinik.

Na velikoj ljetnoj pozornici svoje umijeće pokazalo je više domaćih folklornih ansambala i grupa modernih plesova, a veoma aktivni su bili i ljubitelji istorije okupljeni oko štanda „Denariusa“.

Zamjenik gradonačelnika Dragana Ilić rekla je da je „Zdravofest“ postao brend Gradiške, te da veliki broj učesnika i posjetioca daju za pravo da treba ozbiljno računati na turističke mogućnosti ovog grada.

Poseban pečat festivalu dao je orkestar „Laminačka tamburica, koji je predvodio Jovo Jerković.

Na  današnjem festivalu točilo se pivo, pile su  se najbolje rakije i vina, kušala najbolja jela, slušala odlična muzika, a ko je želio dodatnu atrakciju iskoristio je lijep dan za plovidbu Savom.

„Zdravofest“ svake godine prethodi  Danu Gradiške, 24. aprilu. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Turistička organizacija Gradiška i Gradska uprava grada Gradiška.

Foto galerija:

Autor: B. Grgić / MojaSrpska.info