Naslovna Kultura Književni kutak Zbirka “Prvi koraci” pred čitaocima u Gradišci (FOTO)

Zbirka “Prvi koraci” pred čitaocima u Gradišci (FOTO)

GRADIŠKA – Zbirka selektovanih radova mladih pisaca “Prvi koraci” predstavljena je večeras na završnoj manifestaciji “Gradiškog proljeća” u Kulturnom centru Gradiška.

U programu su učestvovali dječiji pjesnici Tode Nikoletić, Vid Vicko Vukelić i muzičar Branimir Rosić.

Publika je imala priliku da uživa u pjesmama Tode Nikoletića i Vida Vicka Vukelića čija je poezija omiljena kod mališana.

U okviru Gradiškog proljeća organizovan je Festival dječijeg literarnog stvaralaštva, a broj radova pristiglih na konkurs nadmašio je sve prethodne festivale.

Direktor Kulturnog centra Miroslav Vuković rekao je da je na peti festival pristiglo više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Gradiške i iz drugih krajeva Republike Srpske.

Predsjednik stručnog žirija Dario Gvozden rekao je da je tema bila slobodna, učenici su pisali na razne teme, a najviše radova vezano je za temu porodice.

-Stručni žiri izabrao je 60 najboljih radova koji su objavljeni u zbirci “Prvi koraci“ – istakao je Gvozden.

Najbolji literalni radovi su nagrađeni.

Prvu nagradu za srednjoškolce u kategoriji poezije osvojio je Pavle Vujčić, učenik Gimnazije, koji je pisao o stradanju Srba u Jasenovcu. Učenica Osnovne škole „Vasa Čubrilović“ takođe je osvojila prvu nagradu u kategoriji poezije za osnovce. Prve nagrade u kategoriji proze pripala je srednjoškolcu Dejanu Pilipoviću učeniku Srednje stručne i tehničke škole, dok je među osnovcima najbolji rad napisala Dajana Miljanović, učenica OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Turjaka.

Foto galerija: