Naslovna Info Gradiška Završena 32. redovna sjednica Skupštine grada Gradiška (FOTO/VIDEO)

Završena 32. redovna sjednica Skupštine grada Gradiška (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Nakon višečasovnog zasjedanja sinoć je završena 32. redovna sjednica Skupštine grada Gradiška na čijem dnevnom redu je bilo 45 tačaka.

Odbornici opozicije prvog i drugog dana zasjedanja najviše primjedbi imali su na rad gradonačelnika i Gradske uprave u prošloj godini, izvršenje budžeta, rad komunalnih preduzeća i Doma zdravlja Gradiška i primjedbe u vezi Odluke o kreditnom zaduženju.

Odbornik SDS-a Mirko Samardžija rekao je da socijalna situacija na području Gradiške nije na zavidnom nivou kada je riječ o zapošljavanju, visini penzija, socijalnim i boračakim kategorijama i da je neopravdano novo kreditno zaduženje grada Gradiška.

Odbornik SDS Mirko Samardžija

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je refinansiranje postojećih kreditinih obaveza i dodatno zaduženje važno za daljni razvoj grada Gradiška.

“Procjenili smo da smo 2017. povukli strateški potez kada smo refinansirali 11,7 miliona KM i dodatno zadužili 6 miliona maraka jer smo vidjeli da jedino na taj način možemo da pokrenemo privrednu i infrastrukturnu aktivnost na području grada Gradiška. Imali smo kreditnih obaveza koje su imale visoke kamate od 7 i 9 odsto, onda smo uočili da je cijena kapitala na tržištu pala i da su manje kamate i to što smo uradili krajem 2017. i početkom 2018. godine je otvorilo niz investicionih aktivnosti”, naveo je Adžić.

On je rekao da su u zadnje tri i po godine investirali oko 50 miliona KM na prostoru Gradiške u infrastukrturne projekte i dobili oko 59 miliona granta sredstava Vlade Srpske i međunarodnih organizacija.

Gradonačelnik Zoran Adžić

“Donijeli smo odluku da od 17,5 miliona konvertibilnih maraka 15 miliona postojećeg kredita ponovo refinansiramo uz povoljnije kreditne uslove i da se dodatno zadužimo za 2,5 miliona maraka kako bi mogli da završimo sve započete infrastrukturne projekte”, naveo je Adžić.

On je naglasio da kritike opozicije nisu osnovane jer nije bilo kašnjenja u finansiranju obaveza prema kreditnom zaduženju, poslovnim bankama niti budžetskim korisnicima.

“Mogu sa ponosom da kažem da smo vratili rejting kod poslovnih banaka, da je veliko interesovanje za refinansiranje, da smo ozbiljna administracija koja je spremna da servisira obaveze i istovremeno vrši infrastrukuturno opremanje prostora Gradiške i kao poboljšanje uslova života građana i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za privredne aktivnosti”, rekao je Adžić i dodao da je od 2016. do 2019. godine povećan broj za 2 200 radnih mjesta.

Govoreći o Sportskom centru “Servicijum” Adžić je naveo da danas treba da bude nastavljeno montiranje sportske opreme, da su svi drugi unutrašnji radovi završeni, da je vanjsko uređenje pri kraju i da se u naredna dva mjeseca može očekivati završetak sportske dvorane u Gradišci.

Odbornici su drugog dana skupštinskog zasjedanja prihvatili informacije o radu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Područna jedinica Gradiška za prošlu godinu i stanju protivgradne preventive i pripremama za sezonu 2020. godina, te usvojili informacije o stanju u oblasti veterinarske djelatnosti sa osvrtom na kretanje zaraznih i parazitskih bolesti životinja, stanju u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, upravljanju čvrstim otpadom te proizvodnji i distribuciji toplotne energije u sistemu centralnog grijanja na području grada u sezoni 2019/2020. godina i realizaciji zaključenog ugovora između grada Gradiška i IEE d.o.o. Banjaluka.

Na sjednici je usvojena informacija o socijalnoj situaciji na području grada za prošlu godinu kao i izvještaji o poslovanju Centra za socijalni rad Gradiška, Doma zdravlja Gradiška, „Apoteke“ Gradiška, Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Lepa Radić“ Gradiška, poslovanju Kulturnog centa, Narodne biblioteke, Zavičajnog muzeja, Gradskog pozorišta i Turističke organizacije grada Gradiška za prošlu godinu.

Usvojene su odluke o određivanju naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta i obilježavanja zgrada brojevima, o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini grada Gradiška, te odluke o pristupanju izradi Urbanističkog plana Gradiške 2021-2041. godina i o donošenju Regulacionih planova „Stadion“, „Kej“, „Nova Topola istok“ i „Nova Topola zapad“.

Odbornici su usvojili Odluku o dodjeli javnih priznanja grada Gradiška povodom 24. aprila Dana grada. Povelje su dodijeljene dr Saši Vujnoviću za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva i Javnoj ustanovi Zavičajni muzej za 50 godina rada i izuzetne rezultate u očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Za izuzetne zasluge u oblasti obrazovanja zahvalnica je dodijeljena Vladimiru Stanišljeviću, za izuzetne zasluge u oblasti arheologije Milanu Đurđeviću, za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada Dragoslavu Šiniku, dok je za postignute rezultate u sportskom automobilizmu zahvalnica dodijeljena Milanu Stojniću. Za postignute rezultate u oblasti privrede zahvalnice su dodijeljene: “Ella Textile” d.o.o. Gradiška Nova Topola, “Lattonedil BiH” d.o.o. Gradiška, “Limont” Elvis Bahtijarević s.p. Rovine i Poljoprivrednom gazdinstvu Radomira Tošića. Povelje i zahvalnice svim dobitnicima biće uručene na nekoj od manifestacija u narednom periodu.

Za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte u Gradskoj upravi grada Gradiška na sjednici je imenovana Danijela Miletić.

Tridesetdruga redovna sjednica Skupštine grada Gradiška je održana u Velikoj sali Kulturnog centra poštujući propisane mjere fizičke distance i nošenja zaštitinih maski.