Naslovna Info Gradiška ZAVRŠEN 25. MEMORIJALNI ŠAHOVSKI TURNIR “SVETO GUSKIĆ” (FOTO)

ZAVRŠEN 25. MEMORIJALNI ŠAHOVSKI TURNIR “SVETO GUSKIĆ” (FOTO)

GRADIŠKA – Dodjelom nagrada najuspješnijim šahistima u Donjim Podgrdacima kod Gradiške danas je završen dvodnevni 25. Memorijalni šahovski turnir “Sveto Guskić”.

Ove godine na Turniru je učestvalo je 24  takmičara. Igralo se po švajcarskom sistemu, a za regularnost takmičenja bio je zadužen šahovski sudija Mirko Rokvić.

(Novinar Radio Televizije Republike Srpske Borislav Švraka i šahovski sudija Mirko Rokvić)

Nakon sedam odigranih kola, treće mjesto je zauzeo Duško Dragišić, drugo mjesto majstor LJubomir Zrnić, a novi-stari šampion postao je Ilija Subotić, koji je i prije nekokliko godina osvojio ovaj turnir.

(LJubomir Zrnić, šahista koji je zauzeo drugo mjesta. Inače prošle godine osvojio ovaj Turnir)

Turnir je pozivnog karaktera, jer, kako rekoše organizatori, cilj nije masovnost, nego druženje i popularizacija ovog sporta u potkozarskom kraju.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Dragan Jaćimović istakao je da je čast prisustvovati najdugovječnijem šahovskom turniru u Srpskoj, koji njeguje šahovsku igru i čuva sjećanje na poginulog srpskog borca.

(Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Dragan Jaćinović i Član organizacionog odbora Milan LJepojević)

Jaćimović je naveo da je Ministarstvo ove godine u program malih olimpijskih igara za područje grada Banjaluka uvrstilo šah i da se nada da će ova drevna igra biti dio malih olimpijskih igara i u ostalim krajevima Republike Srpske.

Pobjednik turnira Ilija Subotić rekao je da nastupa dugo godina na ovom šahovskom memorijalu i da mu je ovo druga titula šampiona.

(Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Dragan Jaćinović i pobjednik turnira Ilija Subotić)

On je istakao da je konkurencija bila dobra i da su nijanse odlučivale o pobjedniku, a da je veliki uspjeh što je na turniru učestvovalo sedam mladih šahista.

Nagrađena je i najbolja među mlađim učesnicima turnira, četranestogodišnja Helena Mihaljčić, kao i najstariji šahista Žarko Dončić.

(Nagrađena najmlađa učesnica turnira Helena Mihaljčić)

Član Organizacionog odbora turnira Milan LJepojević istakao je da je ovaj turnir više od šahovske igre, jer njeguje drugarstvo i prijateljstvo, nešto najvrednije što čovjek stvara u životu.

(Član Organizacionog odbora turnira Milan LJepojević)

I ove godine Organizacioni odbor i Fondacija “Sveto Guskić” na prijedlog Nastavničkog vijeća Osnovne škole “Mladen Stojanović” Gornji Podgradci obezbijedili su novčane nagrade za uspješne učenice Anđelu Miškić i Milanu Ribić.

Turniru su prisutvovali načelnik opštinskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Janić, porodica Guskić, Svetini prijatelji iz Beograda Pavle Trninić i Darko Palavestra.

– Cilj nam je da okupimo što više domaćih šahista i da se družimo radeći ono što najviše volimo –  rekao je Radislav Šljivar, predsjednik Organizacionog odbora 25. Memorijalnog turnira u šahu “Sveto Guskić”.

Ceremonijom proglašenja najboljih i dodjelom nagrada, završen je 25. Memorijalni šahovski turnir “Sveto Guskić” koji je i ove godine održan uz pomoć opštine Gradiška i Šumskog gazdinstva gdje je pokojni Sveto bio zaposlen.