Naslovna Info Gradiška Zadovoljni poljoprivrednici u Lijevču

Zadovoljni poljoprivrednici u Lijevču

NOVA TOPOLA, LAKTAŠI – Poljoprivredni proizvođači u Lijevče polju napokon su zadovoljni zato što će, posle ogromnih šteta, imati dobar rod kukuruza, krompira i lubenica.

 

U Udruženju povrtara RS ističu da će to delimično ublažiti nedaće koje su imali od poplava, grada i drugih elementarnih nepogoda. Branko Mastalo iz laktaškog sela Mrčevci, inače predsednik ovog udruženja kaže da su u inat dugom kišnom periodu „dočekali osmeh na licu vrednih lijevčanskih proizvođača“.

Njegove navode potvrđuju Boro i Goran Topolović iz Seferovaca na čijim parcelama je sezona vađenja krompira i berba lubenica. Gotovo sve količine plasiraće velikim trgovačkim lancima.

-Krompir je kvalitetan a rod dobar. Zasejao sam nekoliko hektara i već sada mogu reći da je plasman obezbeđen. U inat svim nedaćama, zadovoljan sam – kazao nam je Boro Topolović koji je na vađenju krompira angažovao desetak sezonaca.

Goran Topolović je poznat po proizvodnji lubenice. Ove godine zasejao je četiri hektara. Cene su od 0,30 do 0,50 KM po kilogramu.

-Imao sam sreće jer me zaobišao grad. Zbog hladnoće i kiše berba kasni petnestak dana. Cene su povoljnije nego prošle godine zato što je konkurencija manja – kaže Goran Topolović koji je, kao i Boro, plasman  već ugovorio. Podseća da su mnoge njegove komšije odustale od proizvodnje lubenica zato što je prošle godine prodaja bila problematična a cene tri puta manje nego sada.

Ipak, poljoprivrednici u Lijevču veruju da će izuzetno tešku godinu krunisati punim ambarima kukuruza. Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS rekao je u Rogoljima da će proizvodnja ovog žita biti rekordna. -Ono što je izgubljeno na pšenici dobićemo na kukuruzu. To će spasiti naše stočare kod kojih su zalihe hrane na minimumu ili već potrošene – kazao je Usorac.

Savo Vasiljević, rekorder u proizvodnji žita iz okoline Gradiške smatra da su učestale padavine delimično  išle na ruku proizvođačima kukuruza. –Dobro je što su mnogi pretpostavili da će kiša pogodovati kukuruzu pa su zasejali velike površine. Nije ih pokolebala prošla godina kada se kukuruz svuda osušio – rekao nam je Vasiljević.

Stručnjaci podsećaju da je sada vlaga potrebna ovoj kulturi. Bilo bi poželjno, kažu, da u drugoj polovini avgusta i u septembru, bude lijepo vrijeme jer će to takođe odgovarati kukuruzu. Iz Vlade RS potvrđeno je da je zbog poplava presejano oko 25.000 hektara ovog žita.

ATF: Kada pšenica plače, kukuruz peva

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mlekara RS podseća da „kada pšenica plače, kukuruz peva.” -Kukuruz je za 60 dana dostigao porast kao u normalnoj godini – rekao je Usorac u Rogoljima.

EUROBLIC