Naslovna Info Gradiška Za stipendije 240.000KM: U Gradiški potpisano 140 ugovora sa studentima (FOTO/VIDEO)

Za stipendije 240.000KM: U Gradiški potpisano 140 ugovora sa studentima (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Gradska uprava Gradiška potpisala je 140 ugovora sa studentima na javnim fakultetima u Republici Srpskoj i regionu.

Pravo na stipendiju ostvarili su studenti sa prosječnom ocjenom osam i više, vukovci, studenti iz siromašnih porodica, sa invaliditetom, potom studenti čiji su roditelji poginuli u ratu ili su bez jednog odnosno oba roditelja.

Među studentima koji su ostvarili ovo pravo je su i Inja Ponjević, student druge godine Fakulteta političkih nauka, smjer novinarstvo i komunikologija i Andrej Marić, student prve godine Eelektrotehničkog fakulteta, smjer računarstvo i informatika.

– Dobio sam stipendiju kao nosilac Vukove diplome iz srednje škole. Stipendija će svakako značiti, jer imamo dosta izdataka – kaže Marić.

Ponjevićeva je navela da je ovo prvi put da dobija stipedniju na osnovu ostvarenog prosjeka, te da će joj taj novčani iznos svakako biti dodatna podrška u finansiranju.

Zamjenik gradonačelnika Dragana Ilić rekla je da pravo na stipendiju ostvaruju studenti sa prosjekom ocjena iznad osam, nosioci Vukove diplome, studenti iz određenih socijalnih kategorija, sa invaliditetom, te djeca ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i poginulih boraca i studenti bez jednog ili oba roditelja.

– Grad podržava obrazovanje, jer je to jedna od osnovnih poluga našeg društva. U tom smislu smo već od srednjih škola u saradnji sa privredom uveli sistem dualnog obrazovanja, opremili kabinete. Takođe, održavamo Sajam obrazovanja i zapošljavanja, a za najmlađe otvaramo još jedan vrtić u Brestovčini – pojasnila je Ilićeva.

Mjesečna stipendija je 120 maraka a isplaćuje se deset mjeseci. Za ove svrhe iz gradskog budžeta izdvojeno je 240.000 maraka.

Foto galerija:

Video: