Naslovna Info Gradiška Vrijedni mještani Čatrnje kod Gradiške: Mjesna zajednica napreduje U RUKAMA MLADIH

Vrijedni mještani Čatrnje kod Gradiške: Mjesna zajednica napreduje U RUKAMA MLADIH

GRADIŠKA – Za evidentan napredak Mjesne zajednice Čatrnja kod Gradiške, gdje je izgrađeno nekoliko infrastrukturnih objekata, poboljšani uslovi života, povećana zaposlenost, ostvaren bitan napredak u društvenim aktivnostima, a naročito sportu, velike zasluge imaju mladi.

To je konstatovano tokom ovonedjeljne posjete delegacije gradske uprave, koja je prepoznala vrijednosti inicijativa i akcija u Čatrnji, te odlučila da ih podrži.

U ovu mjesnu zajednicu, kaže za Srpskainfo gradiški gradonačelnik Zoran Adžić, iz gradskog budžeta izdvojeno je 350.000 KM. Sada je u fokusu uređenje prostorija Fudbalskog kluba Biseri i prostorija za potrebe Mjesne zajednice Čatrnja.

– Za opremanje prostorija fudbalskog kluba i Mjesne zajednice Čatrnja uloženo je 100.000 maraka. Dio ove sume obezbijeđen je projektom “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” UNDP-ija – navode naši sagovornici u Čatrnji, prilikom svečanog završetka ovih poslova.

U Čatrnji su optimisti i za buduće aktivnosti, jer su veliko povjerenje dali mladima, koji su odlučni da svoje mjesto učine još boljim za život.

– Prepoznali smo agilnost mještana, posebno mladih, u Mjesnoj zajednici Čatrnja, koji su pravilno shvatili ulogu i važnost svoje sredine u našoj lokalnoj zajednici. Karakteristično je da ovdje prednjače djevojke i mladići, studenti i srednjoškolci, koji svojim primjerom ukazuju na značaj Mjesne zajednice Čatrnja. Oni ovdje razvijaju mnoge programe u interesu svih generacija, a ponajviše svojih vršnjaka – kaže za Srpskainfo Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

On hvali Fudbalski klub Biseri kao uzoran kolektiv, na čijem terenu se okuplja najviše mladih.

– Na istoj lokaciji je stadion, službene klupske prostorije i objekat za potrebe Mjesne zajednice Čatrnja. Shvatili smo, na osnovu inicijativa iz ovog sela, da je važno ovdje uložiti novac iz gradskog budžeta i posredovati prilikom obezbjeđenja međunarodnih i domaćih projekata. Time ulažemo u vlastitu budućnost – naglašava Adžić.

Gradiški načelnik podsjeća da je za infrastrukturu te druge projekte u ovoj sredini tokom posljednjih nekoliko godina uloženo mnogo novca. Osim navedenih poslova, Adžić je pohvalio i uređenje izletišta “Naša Jablanica”, koje je posljednjih godina zapušteno. a za Čatrnju i susjedna sela ima važno mjesto.

Nataša Ristić

Mlada aktivistkinja Nataša Ristić, inicijator i učesnik mnogih aktivnosti u Čatrnji, kaže da je prepoznala značaj projekta “Jačanje uloge mjesnih zajenica u Bosni i Hercegovini” te se, zajedno sa vršnjacima u Čatrnji uključila u njegovo provođenje.

– Mi smo posredstvom ovog projekta obezbijedili novac za izgradnju tribina na stadionu FK Biseri, za potrebe Društvenog centra i eko-izletište. Ohrabreni smo jer je gradska uprava takođe prepoznala naš aktivizam i slijedila nas podrškom u drugim projektima. To su uređenje fudbalskih svlačionica, sanitarija, stvaranje uslova za radionice na aktuelne društvene teme, podrška našim akcijama – navela je Nataša Ristić.

Bolji uslovi za fudbalere

Mile Kovačević, član uprave FK Biseri, jednog od najstarijih sportskih kolektiva u gradiškom kraju koji se takmiči u Područnoj ligi, rekao je da u Čatrnji postoji veliko interesovanje djece i omladine za sport, posebno fudbal, i da sada imaju neuporedivo bolje uslove za rad nego prethodnih godina.