Naslovna Info Gradiška VRATIO SE IZ NJEMAČKE: Mašinski inženjer evropsku praksu prenio u Gradišku

VRATIO SE IZ NJEMAČKE: Mašinski inženjer evropsku praksu prenio u Gradišku

GRADIŠKA – Poslije tri godine rada u Njemačkoj i zavidnog iskustva mladi mašinski inženjer iz Gradiške, Aleksandar Ivaštanin, vratio se u svoj grad i zaposlio u Centru za istraživanje i razvoj.

Poslije završenog fakulteta u Banjaluci otišao sam u Njemačku, kazao je Ivaštanin za Srpskainfo, vjerujući da će tamo ostvariti neke poslovne i životne planove. Nije vjerovao, kaže, da će se vratiti u skorije vrijeme, ali kad je stekao prva iskustva na poslu, znanje sa fakulteta unaprijedio u praksi, počeo je drugačije razmišljati.

– Boravio sam i radio u okolini Štutgarta, od jula 2017. godine. Radio sam u struci, nije mi bilo teško zaposliti se tamo, kao što je to već učinila „armija“ mojih vršnjaka odavde. Osim stečenih znanja u struci, boravkom i radom u Njemačkoj ostvario sam mnogo u aspektu izgradnje vlastite ličnosti. Naučio sam njemački jezik, shvatio suštinu i važnost samostalnog rada, zaključivanja, odlučivanja… – ispričao nam je Aleksandar.

Centar za istraživanje i razvoj

U Centru za istraživanje i razvoj u Gradiški zaposlen je od početka ove godine. Zadovoljan je na radnom mjestu, gdje zajedno s grupom mladih stručnjaka ima priliku i mogućnost da iskustva iz Njemačke primjeni u praksi.

– Ubrzo poslije povratka dobio sam posao u Centru za istraživanje i razvoj. Ohrabren sam podrškom i razumijevanjem, jer su u Gradiški, u lokalnoj upravi, razumjeli moju želju i podržali me na praktičan način. Dobio sam posao, radim ono što volim i znam. Ovdje sam na putu da ostvarim svoje planove i da radim u oblasti za koju sam se školovao – kaže Ivaštanin.

Često s vršnjacima u gradu razgovara o životu i poslu ovdje i u inostranstvu, upoređujući te sredine.

– Vratio sam se, uvjeren da znanje stečeno u Njemačkoj mogu primijeniti i ovdje, u svome mjestu. Htio sam živjeti među svojima, raditi i graditi svoju sredinu. Neki to ne razumiju. Naravno, svako ima svoju logiku, ali smatram da ovdje, u ovoj lijepoj zemlji možemo postići mnogo više i izgraditi perspektivnu budućnost za nove generacije – smatra Ivaštanin.

Manjak stručnjaka

Trudio se u Njemačkoj, podsjeća, da svakodnevno bude sve bolji, da nadograđuje teoriju i praksu s fakulteta, svjestan da rad i znanje svuda i u svako vrijeme imaju cijenu.

– Nisam sumnjao u mogućnost zaposlenja ovdje, jer je u Gradiški manjak mašinskih inženjera, a potrebe su sve veće. Izgrađene su moderne fabrike, otvara ih se sve više i zato nisam uopšte bio opterećen da li ću se zaposliti, kada i gdje, u kojoj ustanovi ili preduzeću – podsjeća ovaj mladi stručnjak, povratnik iz Evropske unije u rodno mjesto.

Odlučan je da ovdje doprinese ekonomskom i društvenom napretku.

– Bavim se modeliranjem proizvoda za naša preduzeća, izrađujem tehničku dokumentaciju, prototipove proizvoda u drvnoj industriji. Zajedno s grupom mladih kolega različitih struka, koji su takođe zaposleni u Centru, radimo u interesu unapređenja proizvodnje u lokalnim preduzećima. Istražujemo i razvijamo tehnologije s ciljem napretka proizvodnje – objasnio nam je Aleksandar suštinu svoga rada u Centru za istraživanje i razvoj u gradu na Savi.

Ljubitelj folklora

On je takođe veoma aktivan u društvenom životu, član je KUD „Kolovit“, ljubitelj folklora i muzike, harmonikaš u dokolici, omiljen u svojoj sredini.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić pohvalio je odluku Aleksandra Ivaštanina da se iz Njemačke vrati u ovaj grad i angažuje u domaćim razvojnim projektima.

– Njegovi stavovi i odluke su za primjer. Zato sam veoma srećan i Aleksandar ima punu podršku gradske uprave – kazao je Adžić.

Podrška drvnoj industriji

Predrag Borojević, menadžer Centra za istraživanje i razvoj, objašnjava da je Aleksandar sa nekoliko mladih inženjera angažovan u projektima unapređenja drvne industrije.

– Cilj Centra je da na jednom mjestu pruži usluge neophodne za razvoj novih proizvoda u industriji namještaja. Podrška je sveobuhvatna u smislu dizajna novih proizvoda, modelovanja i digitalizacije postojećih modela – kaže Borojević, podsjetivši da je u Centru zaživio projekat „Gradiška – grad drveta“.

Primjenom savremene opreme i digitalnih alata Centar za istraživanje i razvoj omogućava brojne usluge za razvoj poslovanja kompanija u drvoprerađivačkoj industriji, te doprinosi stvaranju novih i visokokvalitetnih radnih mjesta na području Gradiške, Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.