Naslovna Info Društvo Voćari plaćaju danak klimatskim promjenama

Voćari plaćaju danak klimatskim promjenama

BANjALUKA – Topli dani koji su iza nas pogurali su raniju vegetaciju voćaka, a voćari širom Srpske poručuju da je pred njima još jedna neizvjesna sezona, te da strahuju od proljećnih mrazeva.

Voćari u RS priželjkuju hladno vrijeme, jer su prethodnih mjeseci bile visoke temperature koje su prouzrokovale da voće počne ranije da cvjeta.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je za “Glas Srpske” da je veoma teško bilo šta predviđati, ali da trenutna situacija pokazuje da će i ova godina biti loša za rane sorte voća, poput kruške, breskve, šljive, pa i trešnje.

– Kod krušaka je već pomalo krenula vegetacija i računamo da će i ove godine stradati kao i prethodnih, naravno ako ne bi zahladilo, ali prognoze ne obećavaju neke niske temperature. Sigurno je da trenutna situacija nije dobra, ali rano je davati prognoze – kazao je Dojčinović. Vidljivo je, dodaje, da je na ranim sortama kruške, breskve, pa i šljive već pukao pup.

– Ove godine je čak ranije krenulo nego lani, visoke su temperature i ima dosta vlage, pa moramo raditi orezivanje, jer ne smijemo čekati. Pitanje je kakvo će proljeće biti i plašim se da nećemo završiti poslove u optimalnom roku – rekao je Dojčinović.

Rezidba je, kako ističe, krenula od decembra, pogotovo kod velikih proizvođača koji moraju krenuti sa tim rano, odmah poslije berbe, ali i kod onih sa manje hektara, jer je potrebno dosta radnika.

– Početkom marta trebalo bi krenuti sa zimskim prskanjem kruške i breskve, a na njoj je već jedan tretman i rađen. To voće traži rana prskanja, pogotovo kad je već u fazi pucanja pupa – istakao je Dojčinović.

Da bi se smirila vegetacija voća, kako objašnjava, najbolje bi bilo da još neko vrijeme tokom noći bude minus, jer su dnevne temperature ionako visoke, a jedna hladna noć produži mirovanje bar za dva dana. 

Voćar Darko Milošević iz Ugljevika kaže da topla zima naplaćuje danak, potvrdivši da su pojedine voćke već krenule sa otvaranjem pupova, a neke su i pred samim cvjetanjem.

– Kod nas je kajsija već počela da cvjeta, a i šljiva bi mogla uskoro ako ne dođe do ozbiljnijeg zahlađenja. Svake godine voćari se plaše vremenskih prilika, jer se klima drastično promijenila u nekoliko godina – rekao je Milošević.

Strah i sada postoji, jer se, kaže, prethodnih godina dešavalo da određene vrste stradaju ili da imaju djelimično oštećenje.

– Trenutno smo u fazi rezidbe, a vidjećemo ako vrijeme bude dozvolilo da uradimo i jednu zaštitnu mjeru krečenja voćnjaka, da probamo odložiti samo cvjetanje. Ako budu topli dani kao što su bili proteklih desetak dana, onda može doći do problema – kazao je Milošević.

Rezidba je u toku i kod voćara Mirka Pjanića iz Cerovljana kod Gradiške.

– Problem je što nema kvalitetnih radnika, a ova godina je neizvjesna i nikako nije dobro što je februar ovako topao – rekao je Pjanić.

Breskva je, kako kaže, nažalost krenula i voćari su je već po tri puta prskali, a biće sreća ako narednih dana bude hladno, da se to malo zaustavi.

Idealni uslovi

Voćar iz Kozarske Dubice Duško Tepić, koji je u trenutku razgovora sa nama u svom voćnjaku orezivao jabuke i kruške, objasnio je koji su to idealni uslovi za voćke.

– Bilo bi idealno da tokom cijelog februara temperature nisu prelazile deset stepeni, da je bilo jutarnjih mrazeva i da je bilo snijega koji je hladio zemlju, ali ništa od toga nije bilo. Temperature su išle i do 17 stepeni, snijega nije bilo, a mrazevi su bili samo nekoliko dana, a to je sve nepovoljno za voćke – rekao je Tepić.

Izvor: Glas Srpske