Naslovna Info Gradiška Vladika Jefrem osveštao crkvenu salu u Mašičkom Gaju

Vladika Jefrem osveštao crkvenu salu u Mašičkom Gaju

EPISKOP banjalučki Jefrem služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi-brvnari Svetog proroka Ilije u zaseoku Gaj u Mašićima, nakon čega je osveštao novoizgrađanu parohijsku salu.

Vladika Jefrem zahvalio je ktitoru crkve Stevi Stojniću i njegovoj porodici na naporima koje su uložili da prije tri godine godine izgrade crkvu kraj mjesnog groblja u zaseoku, te što su i nakon toga uz podršku drugih ljudi nastavili sa radom i završili crkvenu salu.

Kum crkvene sale bio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je istakao da crkva u zaseoku Gaj i cijeli taj duhovni kompleks prikazuje tradiciju i postojanje srpskog pravoslavnog naroda kroz istoriju na tim prostorima i namjeru opstanka u budućnosti.

Protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da je crkveni kompleks u mašićkom Gaju veoma značajan za duhovni život pravoslavaca na području Gradiške.

Ktitor Stojnić je podsjetio da je crkva Svetog proroka Ilije u Gaju završena i osveštana 2019. godine, nakon čega su nastavili sa uređenjem mjesnog goblja i starih spomenika, izgradili bistu Karađorđa i spomenik srpskim ustanicima iz tog kraja.

– U planu je izgradnja spomenika Jovanu Jančiću, prvom čovjeku iz ovog mjesta koji je krenuo u Mašićku bunu, te spomen-ploču za 31 djete iz Mašića koje je stradalo u Drugom svjetskom ratu – dodao je Stojnić.

Želja mu je, kaže, kao i svih mještana da taj duhovni kompleks u Gaju posjeti patrijarh srpski Porfirije.

Izvor: Srna