Naslovna Info Gradiška Vladika Jefrem ocvještao novoizgrađeni hram Svete Petke Paraskeve u Drageljima (FOTO/VIDEO)

Vladika Jefrem ocvještao novoizgrađeni hram Svete Petke Paraskeve u Drageljima (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Episkop banjalučki Јefrem u Drageljima kod Gradiške osveštao je novoizgrađeni hram Svete Petke Paraskeve koji je izgrađen na temeljima porušene crkve tokom Drugog svjetskog rata.

Paroh rogoljski i administrator drageljski LJubiša Pejanić rekao je da se prvi put pominje ovaj hram 1903. godine, da je bio na upotrebi vjernicima sve do 1943. godine kada je doživio stradalnu sudbinu srpskog naroda ovoga kraja, kada je srušen od ustaške ruke.

Prilikom rušenja ovog hrama ostao je samo dio kamenog zvonika. Njegova obnova ponovo je krenula 2013. godine i nakon godina rada i zalaganja vjernog naroda uspjeli su završiti.

Vladika Jefrem zahvalio je ljudima koji su podržali ideju o obnovi ove svetinje i podsjetio da je na Kozari i u Potkozarju najteže stradao srpski narod i njegove svetinje u vrijeme drugog svjetskog rata, narod se polako obnavljao ali nažalost do danas ovaj kraj nije dostigao onaj broj stanovnika od prije Drugog svjetskog rata.

U blizini Dragelja, u Kijevcima počela je i obnova srednjovojekovnog manastira.

Za vjernike Dragelja i okoline hram izgrađen pored porušenog zvonika od velike je važnosti. Ovaj hram okuplja mještane šest sela Dragelja, Cimirota, Cerovljana, Lužana, Kijevaca i Jazovca.

Foto galerija:

Opširnije u prilogu: