Naslovna Info Više od 50.000 građana RS-a tražilo državljanstvo Srbije

Više od 50.000 građana RS-a tražilo državljanstvo Srbije

Generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić izjavio je da su građani RS-a, odnosno državljani BiH, veoma zainteresirani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predato oko 40.000 zahtjeva.

Nikolić je rekao da se taj podatak odnosi na period od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtjevima obuhvaćeno više od 50.000 građana RS-a, državljana BiH.

“Prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni ličnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zaposlenje u Srbiji”, rekao je Nikolić za Srnu.

On je istakao da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da riješi svaki pojedinačni zahtjev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

Prilikom podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije od dokumenta su potrebni izvodi iz matične knjige rođenih i vjenčanih (ukoliko je zainteresovano lice u braku), uvjerenje o državljanstvu, kao i dvije kopije lične karte ili pasoša.

“Vlada Srbije je 2012. godine donela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave, tako da je procedura oslobođena naplate takse”, podsjetio je Nikolić.

On je dodao da je velika i zainteresovanost za pasoše Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banjoj Luci od 2014. godine, kada je počelo izdavanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 pasoša.

“Primjetan je trend povećanja broja zahteva za oko 20 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna”, konstatirao je Nikolić.

Zakonski rok za za izradu pasoša je 60 dana, a taksa za podnošenje zahtjeva iznosi 64 evra i jedinstvena je za svako diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Europi.

Do promjene iznosa takse u inostranstvu došlo je novim pravilnikom Ministarstva spoljnih poslova Srbije od 21. marta ove godine, a prethodna taksa je iznosila 46 evra.

Srna