Naslovna Info Gradiška VIJEK I PO LIJEVČANSKOG KNEZA: Na osjetljivom poslu orezivanja krošnje starog topolskog...

VIJEK I PO LIJEVČANSKOG KNEZA: Na osjetljivom poslu orezivanja krošnje starog topolskog oraha

GRADIŠKA – Saradnjom gradske uprave Gradiška i Odjeljenja za urbanizam, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Udruženja “Arborist” iz Banjaluke, počelo je uređenje starog oraha u Novoj Topoli.

Riječ je o zaštićenom spomeniku prirode kojem je, na osnovu odluke gradske uprave Gradiška, a na inicijativu mještan,a dato ime “Lijevčanski knez”.

Najznačajniji posao, koji zahtijeva hrabrost i vještinu, jeste orezivanje ovog stabla ispred Osnovne škole “Petar Kočić”, koje visinom dominira cijelim krajem.

Danijel Šurlan, član “Arborista”, nekoliko godina bavi se sanacijom, uređenjem i uklanjanjem velikih stabala. Zajedno sa Šurlanom, najveće zasluge za proljetno uređenje topolskog oraha ima Goran Tramošljika iz istog udruženja.

– To je veliki poduhvat, važan i odgovoran posao. Orah je izuzetno visok, a krošnje široke. Samo velikom odgovornošću i pažnjom bilo je moguće orezati suvišne i suve grane – kazali su Šurlan i Tramošljika.

Njima ovaj posao, kazali su, pričinjava i čast i zadovoljstvo, budući da prvi put saniraju stablo ovih dimenzija. Odgovornost je veća, jer je ono pod zaštitom države.

– Cijeli proces ne bi bilo moguće izvesti bez podrške gradske uprave – kazao je za Srpskainfo Dario Drinić iz Nove Topole, zagovornik proglašenja oraha nacionalnim blagom i njegovom trajnom zaštitom.

Navodi da se dugo čekalo na zvaničnu zaštitu i uređenje ovog stabla koje s ponosom nosi naziv Lijevčanski knez, jer svojom bogatom krošnjom gospodari cijelim Lijevčem.

Sanela Babić, koordinator projekta uređenja i zaštite starog oraha, ističe da je izuzetno zadovoljna što se u cijeli poduhvat uključilo više institucija i što postoji spremnost za adekvatno upravljanje ovim zaštićenim dobrom.

Karakteristično je da se i sada, ispod oraha, naročito u vrijeme ljetne žege, u hladovini okupljaju mještani, a tu se održavaju i zabavni programi.
Pod orahom je oduvijek, kažu u Novoj Topoli, svojevrsna pozornica za različite sadržaje. Zato orah nikada je napušten i zaboravljen, a u stalnoj pažnji i brizi je, objašnjavaju, recept dugovječnosti.

Visok 34 metra

Topolski orah je 2003. godine registrovan u Katalogu najvećih stabala Republike Srpske. Njegov obim iznosi više od šest metara, prečnik je preko dva metra, doseže visinu od 34, a krošnja je široka 37 metara.

Pretpostavlja se da su orah posadili njemački doseljenici prije vijek i po.
– Topolski orah je najveći primjerak svoje vrste u Republici Srpskoj. Stablo je izuzetno zdravo i još uvek raste.

Odavno je zaštitni znak Nove Topole i gradiškog kraja – rekao je Dario Drinić.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.