Naslovna Info Gradiška Velikan Đurađ Vučetić konačno dobio spomen ploču u Gradišci (FOTO/VIDEO)

Velikan Đurađ Vučetić konačno dobio spomen ploču u Gradišci (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Bistu velikom dobrotvoru iz Mrčevaca kod Laktaša, Đurađu Vučetiću, danas su u Gradišci otkrili gradonačelnik Zoran Adžić i direktor Zavičajnog muzeja  Gradiška Bojan Vujčić.

Bista je postavljena na porodičnoj kući Subotića, odakle je i krenula  misija ovog velikog humanitarca o kome se tako malo zna.

Đurađ Vučetić izučio je trgovački zanat u Gradišci kod porodice Subotić, a potom je otišao u Beograd. Nakon daljnjeg školovanja, postao je funkcioner i svoju poziciju iskoristio je kao veliki patriota. Dao je nemjerljiv doprinos u razvoju svoga kraja, Lijevče polja.

„Vučetić je u ljeto 1949. godine, u  vrijeme kada su harale gladne godine, na školvanje u Beograd odveo više od 300 mališana iz lijevčanskih, pa i potkozarskih sela. Odveo je i Borislava Nježića, koji kasnije postaje umjetnik svjetskog glasa. Saznao sam za Vučetića upravo u trenucima kada smo prikupljali građu za film o Borislavu Bori Nježiću. Možete misliti koliko je to značilo u kadrovskom smislu za ovaj kraj“, rekao je Vujčić.  

Gradonačelnik Adžić je rekao da je uloga Vučetića u afirmaciji Gradiške velika, te da se ovim činom nastavlja projekat „Gradiška – Mali Beograd“, kakav je epitet Gradiška imala između dva svjetska rata.

Đurađ Vučetić odveo je više od 300 mališana iz sedamnaest lijevčanskih i potkozarskih sela, sa područja tadašnjeg Sreza Bosanska Gradiška na školovanje u Beograd. Najviše dječaka i djevojčica bilo je iz laktaških sela Mrčevaca, Kosijerova, Krneta i Maglajana, te sa područja gradiške iz Romanovaca, Vakufa, Seferovaca, Turjaka, Jazovca, Miljevića i Mašića.

Video:

Autor: B. Grgić, Moja Gradiška TV