Naslovna Kultura Filmovi Večeras premijera filma o Veljku Čubriloviću

Večeras premijera filma o Veljku Čubriloviću

GRADIŠKA – Na ljetnjoj sceni, pored stare vijećnice, u Gradišci će večeras u 20 sati biti prikazan dokumentarno-igrani film „Učitelj u lancima“ posvećen Veljku Čubriloviću, učesniku Sarajevskog atentata 1914. godine.

Ulaz je slobodan. Snimanje filma trajalo je dvije godine a govori o nepoznatim pojedinostima iz života ovog borca za slobodu a protiv austrijskih okupatora. Dokumentarne acene snimljene su u mnogim mjestima, gdje se Čubrilović školovao, živio i radio, sve do pogubljenja u Sarajevu 1915. godine. 

Igrane scene, snimljene u Bereku,  upotpunile su ovu nevjerovatnu priču o Veljku, čija je porodica u Gradišku doselila iz sela Ledenice na Manjači. Producent filma je Zavičajni muzej Gradiška, uz pomoć gradske uprave, a glavnu ulogu tumači Zlatan Vidović, glumac iz ovog grada.

– To je za mene velika čast. Nadam se da će film i moja uloga u njemu postati trag u vječnosti o čovjeku koji je bio poseban, bio borac, revolucionar, sportista, humanista i  sa 28 životnih godina ispisao istoriju – kazao nam je Vidović.

.