Naslovna Info Gradiška Utehu za zavičajem pronašla na reci: Dragica Mitrović, najpoznatija žena ribolovac na...

Utehu za zavičajem pronašla na reci: Dragica Mitrović, najpoznatija žena ribolovac na Savi

Ona je u širokim savskim talasima našla utehu za rodnim krajem, kućom i imanjem izgubljenim početkom rata.

Dragica je podelila gorku sudbinu izbeglica iz ovog dela Hrvatske, sunarodnika koji su, kako reče, našli novo utočište u gradiškom kraju, sa bosanske strane reke.

Dragica sa ulovom

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaDragica sa ulovom

Godinama je radila u tekstilnoj industriji, volela krojački posao, verovala da će u Pakracu zaraditi penziju, a onda se bezbrižno igrati sa unucima.

– Moje snove razorile su granate, rat i bežanija glavom bez obzira. Sve je nestalo kao balon od sapunice. Suprug, dvojica sinova i ja smo samo želeli da se živi domognemo savskog mosta u Gradiški i odemo što dalje od ludila i zapadnoslavonskog ratnog pakla – priseća se Dragica nakon uspešnog ribolovačkog jutra, tegobnih vremena početkom poslednjeg rata.

Umorna je, veli, ali zadovoljna što se ponovo skućila, sačuvala porodicu, stekla unuke, našla novi životni smisao.

– Bilo mi je, te već davne 1991. godine veoma teško, ne mogu vam opisati svoju bol. Onda mi je brat Petar preporučio da nabavim ribolovački štap i udicu i da odem na Savu, da probam tako pomoći sama sebi – priseća se Dragica svojih ribolovačkih početaka.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Od tada je mnogo puta napunila mrežu različitim vrstama ribe, ali i ranjenu dušu novim životnim optimizmom, verom da može ponovo od početka, odlučno i hrabro boriti se za nove ideje i ciljeve.

– Reka i ribolov su me sačuvali, izlečili od trauma, pomogli da prebrodim najteže trenutke, dane i godine. Ovde sam se smirila, opustila i zavolela neki novi svet. Nikada pre dolaska ovamo nisam ni pomislila na ribolov a sada mi je nezamislivo bez reke i udice – priča Dragica u društvu dvojice mladih zaljubljenika u iste teme, u Savu i njen bogati podvodni svet gde caruju smuđevi, šarani, somovi i druge vrste ribe skrivajući se u dubokim virovima ali i plićacima, na dohvat štapova i udica.

U društvu studenata

Dvojica mladića, studenata, provode mnogo vremena sa, kako je od milja oslovljavaju, babom Dragicom, pričaju da je sa njom uvek lepo družiti se i razgovarati.

Mladi rado razgovaraju sa Dragicom

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaMladi rado razgovaraju sa Dragicom

– Baba Dragica je mnogo zanimljiva, ima uvek neku priču koja nas osvoji pa satima debatujemo čekajući da se na udicu zakači kakav kapitalac – priča Puzić, student Pravnog fakulteta u Banjaluci.

BLIC