Naslovna Specijal PR-Marketing Udruženje HoReCa RS radi pronalaska rješenja problema u sektoru turizma i ugostiteljstva...

Udruženje HoReCa RS radi pronalaska rješenja problema u sektoru turizma i ugostiteljstva organizuje prezentaciju

Udruženje HoReCa RS radi pronalaska rešenja problema u sektoru turizma i ugostiteljstva odlučila je da napravi prezentaciju problema iz ove oblasti.

Na tu prezentaciju je pozvala sve parlametarne stranke i ostale relevantne institucije. Ovim putem HoReCa želi da ukaže na probleme koji stalno rastu a obećana pomoć nikako ne dolazi. Veliki dio poslodavaca iz ovog sektora pristao je da radi samo da bi se očuvala radna mjesta i posao kojim se bave. Svima je bilo jasno da od profita i pozitivnog poslovanja nama ništa. Nada da će država pomoći i želja da život ponovo normalno funkcioniše je bila glavna vodilja poslodavaca. Prihvaćene su sve mjere koje su po Institutu za javno zdravstvo bile potrebne. Normalan život u tim uslovima se počeo vraćati.

HoReCa je bila aktivna i u tom periodu. Davala konstruktivna rešenja ali nije pronašla razumijevanje. Zbog pojedinih objekata koji su kršili date mjere svrstani smo svi usti koš i kreće negativna kampanja na naš sektor. Od tada uslovi poslovanja postaju još teži. Produženje radnog vremena dolazi prekasno a sa hladnim danima uslovi poslovanja se još više komplikuju.

Kada sve sagledamo mi moramo tražiti razumijevanje. Turizam je grana koja ima perspektivu i mi se borimo da je održimo. Mi se ne borimo za svoj profit već se borimo za očuvanje radnih mjesta. Pritisak pod kojim su poslodavci iz ovog sektora je neizdrživ. Razumijevanja je sve manje i radnika jer oni dolaze na svoj posao, rade… a plata? Možda krizu trebamo ravnomjernije raspodijeliti, možda pronaći dodatna sredstva za pomoć, možda nešto drugo… Mi to ne znamo. Naše je da poštujemo donesene mjere ali ako je pod njima nemoguće funkcionisati onda moramo tražiti pomoć. Da li kroz razumijevanje relevantnih institucija, da li pravnim putem, protestima, zatvaranjem objekata, otpuštanjem radnika… Vidjet ćemo.

Udruženje poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva

HORECA RS