Naslovna Info Gradiška Učenici upoznati sa opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava i raznim oblicima vršnjačkog nasilja

Učenici upoznati sa opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava i raznim oblicima vršnjačkog nasilja

Obzirom na predstojeće novogodišnje i božićne praznike, kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava kao i nezakonita upotreba vatrenog oružja, pripadnici Policijske uprave Gradiška, započeli su sa preventivnim aktivnostima, a kako bi građani nastupajuće praznike proslavili u bezbjednom okruženju, i na miran i dostojanstven način.

U Osnovnoj školi ,,Petar Kočić“ u mjestu Nova Topola, grad Gradiška, danas su održana edukativna predavanja učenicima, a sve sa ciljem da se na adekvatan i njima prilagođen način ukaže na činjenicu da ne postoji bezopasna pirotehnika i da petarde nisu igračke, te da su pirotehnička sredstva posebno opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i u zatvorenim prostorima.

Takođe, upoznati su i na posljedice i tjelesne povrede koje pirotehnička sredstva mogu da prouzrokuju (obično stradaju šake, prsti i oči a najčešće je riječ o dubokim povredma i opekotinama).

Podsjećamo da je članom 29. stav 6. Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti propisano da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine. Istim zakonom predviđene su novčane kazne za fizičko lice ood 300-1500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 100 do 500 KM, i drugo privredno društvo ili pravno lice od 1000 do 3000KM.

Članom 14. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, propisano je da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom i to: fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2000 do 6000 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1000 KM.

Takođe, u cilju sprečavanja maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja, učenici su upoznati o svim vidovima vršnjačkog nasilja, kako ih prepoznati i kako preventivno djelovati u cilju sprečavanja istog, kao i koje su sankcije predviđene za maloljetne izvršioce u slučaju počinjenog prekršaja i krivičnog djela.

Još jednom pozivamo građane da novogodišnje i božićne praznike proslave na miran i dostojanstven način i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao niti u zatvorenim prostorijama.