Naslovna Info Gradiška U ROGOLJIMA ODRŽANA ŠESTA ”ROGOLJSKA ŽETVA”

U ROGOLJIMA ODRŽANA ŠESTA ”ROGOLJSKA ŽETVA”

GRADIŠKA – Etno manifestacija Šesta “Rogoljska žetva – kosidba i vršidba žita” održana je danas na imanju Save Vasiljevića u Rogoljima kod Gradiške.

IMG_2212

Posjetioci ove jedinstvene manifestacije u Republici Srpskoj, imali su priliku da pogledaju kako se nekada u Lijevče polju žela pšenica, srpom, kosom, zaprežnim kosačicama i samovezom, te vršidbu na guvnu, vršalicom i kombajnima, a ove godine prikazano je i kako se pšenica ručno sijala, te sjetva pšenice sa starom konjskom sijačicom.

Organizovano je takmičenje u ručnom košenju pšenice, a program “Rogoljske žetve” upotpunjen je i takmičenjem u čobanskoj igri “pirizanju” i bacanju kamena s ramena.

Izloženi su stari predmeti i poljoprivredna mehanizacija, a sve to u ambijentu etno sela sa starom vodenicom i drugim objektima tradicionalnog lijevčanskog domaćinstva, i uz bogat kulturno-umjetnički program.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, rekao je da je ministarstvo prepoznalo značaj “Rogoljske žetve” za promociju poljoprivredne proizvodnje i narodnih običaja i tradicije, te svake godine finansijski podržava ovu manifestaciju.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška, Ljubimko Čakalj, istakao je da je ova manifestacija čuva tradiciju i uspomene i prezentuje posjetiocima kako se i sa kojim alatima i mehanizacijom obrađivala zemlja.

“Danas su prinosi, uz modernu tehnologiju i mehanizaciju, mnogo bolji ali ne treba zaboraviti šta je to našim očevima i djedovima obezbjeđivalo egzistenciju”, naglasio je Čakalj.

Domaćin i organizator “Rogoljske žetve”, Savo Vasiljević, naveo je da je cilj ove manifestacije da se “otrgne od zaborava i da se pokaže prije svega mladim ljudima kako se nekada teško radilo na selu, a svi su bili mnogo zadovoljniji nego danas”.

Radio Gradiška