Naslovna Kultura Izložbe U Kulturnog centra otvorena Klupska izložba fotografija Univerzitetskog-foto kino kluba iz...

U Kulturnog centra otvorena Klupska izložba fotografija Univerzitetskog-foto kino kluba iz Banjaluke

GRADIŠKA – U Izložbenom salonu Kulturnog centra u Gradišci sinoć je otvorena Klupska izložba fotografija Univerzitetskog-foto kino kluba iz Banjaluke.

Riječ je o interesantnoj, raznovrsnoj i kvalitetnoj izložbenoj postavci koju čini 80 fotografija 28 autora.

Izložbu je otvorio direktor Kulturnog centra Željko Blagojević, koji je tom prilikom rekao da zahvaljujući saradnji sa Univerzitetskim foto kino klubom iz Banjaluke, Kulturni centar pruža priliku gradiškoj publici da u narednih nekoliko dana uživa u vrhunskim fotografijama.

-Ambijent našeg Izložbenog salon koji od večeras krase ove izvanredne fotografije, upotpunili smo cvijećem i ukrsnim biljem koji smo gajili u proteklom periodu u našim okruženju, čime smo ovu veče učinili još bajkovitijom, kazao je Blagojević.

On je istakao značaj i važnost fotografije u današnjem vremenu dominacije društvenih mreža i modernih tehnololgija, navodeći da Kulturni centar Gradiška putem zvaničnog fejsbuk profila, a uz pomoć vrhunske fotografije uspješno komunicira sa ljudima, šalje poruke, poziva, oblikuje i stvara jači protok informacija do krajnjeg korisnika.

Predsjednik Univerzitetskog foto kino kluba Dragan Prolo, ističe da je riječ o tradicionalnoj izložbi, koja nije žirirana, već koja predstavlja radove njihovih autora sa ciljem popularizacije fotografije u BiH i Republici Srpskoj.

-Univerzitetski foto kino klub jedan je od najuticajnijih i najuspješnijih klubova u regionu. Nastojimo da sa ovom izložbom u svakoj sredini potaknemo ljude na kreativnost, interes za fotografiju i pomognemo da nauče nešto više o umjetničkoj fotografiji, jer za dobru fotografiju nije dovoljno samo da kupite aparat, uslikate i postavite na društvene mreže. Treba da znamo da fotografija nije nastala onog trenutka kada smo kupili aparat, već da moramo izučiti mnoge stvari, kako bismo izgradili svoj stil i način djelovanja u fotografiji, ističe Prolo.

Prema njegovim riječima u Klubu je trenutno aktivno 30 autora.

-Napravili smo mini serije, gdje se svaki autor predstavio sa tri fotografije koje su prošle godine na izložbama širom svijeta imale mnogo uspjeha i osvajale nagrade, naveo je Prolo.

On je istakao da su na Međunarodnoj izložbi u Kumanovu bili najuspješniji foto kino klub, gdje je njihovih 11 autora osvojilo 20 nagrada.

-Mi njegujemo fotografiju jednog trenutka, koja ne podliježe mnogo foto-šopu, to su uglavnom izvorne fotografije sa veoma malo naknadne obrade. Sve se dešava samo jednim klikom i kao takvi naši autori su prepoznati na međunarodnim salonima gdje dominiraju i osvajaju nagrede.

Jedan od autora čije su se fotografije našle na ovoj izložbi je i Milena Erceg iz Gradiške.

Ercegova kaže da ljubav prema fotografiji gaji od djetinjstva , jer je već u osnovnoj školi bila član fotografske sekcije.

Pored velike ljubavi, Ercegova kaže da je za uspjeh važna i edukacija, te da je o fotografiji mnogo naučila u Foto kino klubu, tačnije od predsjednika Dragana Proleta koji je najzaslužniji za njen napredak u svijetu fotografije.

Do sada je osvojila preko 30 nagrada za svoje radove na domaćim i međunarodnim izložbama, a kako kaže najviše voli da fotografiše portrete.

-Večeras se predstavljam sa tri fotografije, od kojih je jedna nagrađena čak sedam puta. Za sljedeću godinu planiram da održim samostalnu izložbu fotografija u Kulturnom centru Gradiška, gdje će publika moći pobliže da se upozna sa mojim stvaralaštvom, istakla je Ercegova.

Izložba fotografija Univerzitetskog foto kino kluba otvorena je do 11. septembra.