Naslovna Info Gradiška U Gradišci obilježen Međunarodni dan nestalih

U Gradišci obilježen Međunarodni dan nestalih

GRADIŠKA – Gradska organizacija Crvenog krsta Gradiška, dijeljenjem edukativnih letaka i postavljanjem panoa u centru grada sa pitanjem“Gdje je“, obilježila je 30.avgust Međunarodni dan nestalih lica.

Ove godine Međunarodni dan nestalih obilježava se pod motom “Porodice nestalih imaju pravo da znaju gdje su njihovi najmiliji”.

Član stalnog tima Službe traženja Društva Crvenog krsta BiH Mirjana Potajac u izjavi za Radio Gradišku rekla je da se  prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta BiH  još uvijek traga za oko 7000 nestalih osoba u posljednjem ratu.

“Već više od 25 godina njihove porodice ne znaju gdje se oni nalaze i žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu svojih najmilijh”, istakla je Potajčeva.

Ona je dodala da porodice širom svijeta pozivaju na rasvjetljavanje sudbina članova njihovih porodica koji su nestali usljed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, kršenja ljudskih prava i migracija.

Potajčeva je dodala da je cilj ove kampanje podizanje svijesti o nestalim osobama i poziv onim osobama koje raspolažu određenim informacijama da doprinesu pronalasku nestalih.

Volonterka Crvenog krsta Minja Tica rekla je da su danas povodom Međunarodnog dana nestalih dijelili promotivni material, zaštitne maske i balone, te da su mladi Crvenog krsta uključeni u onaljn kampanju objavljujući svoju fotografiju s maskom na socijalnim mrežama uz poruke #Gdjesu? i #ImajuPravoDaZnaju.

Republika Srpska traga za još 1652 nestala lica od kojih su 1013 civili, 626 pripadnici Vojske Republike Srpske i 13 pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Međunarodni dan nestalih lica ustanovljen je 1981.godine i od tada se obilježava u svijetu sa ciljem da se skrene pažnja na problem nestalih lica.