Naslovna Info Gradiška U Gradišci obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom (FOTO)

U Gradišci obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom (FOTO)

GRADIŠKA – Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježja u centralnom spomen-parku u Gradišci i na spomenicima u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli u Gradišci je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom,  9. maj.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je 9.maja pobijeđen fašizam, ali da su se Srbi i nakon tog vremena morali boriti za slobodu i opstanak na ovim prostorima.

„Na žalost istorija se ponavljala i u periodu od 1992. do 1995. godine kada smo opet morali da se borimo za svoje pravo da živimo na svojim ognjištima i da se razvijamo i živimo onako kako nama odgovara“, rekao je Adžić.

Predsjednik Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Gradiška, Nikola Kragulj rekao je da 9.maja slavimo pobjedu nad fašizmom i podsjetio da je Gradiška dočekala slobodu sa više od 16 500 žrtava među kojima je 5 400 djece.

Kragulj je istakao da je u narodnooslobodilačkoj borbi na području Gradiške poginuo 2 081 borac i dodao da je Gradiška druga opština u bivšoj Jugoslaviji po broju žrtava u Drugom svjetskom ratu.

„Naša je obaveza da se prisjećamo žrtava i da čuvamo uspomenu na sve svijetle tačke narodnooslobodilačke borbe“, naglasio je Kragulj i dodao da su svi ratovi u dvadesetom vijeku na području Gradiške bili oslobodilački.

Vijence i cvijeće položile su delegacije Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška, Grada Gradiška kao i delegacije Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog saveza i DNS-a.

Foto galerija: