Naslovna Info Gradiška U Gradišci obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske (FOTO)

U Gradišci obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske (FOTO)

GRADIŠKA – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i kulturno-umjetničkim programom u Gradišci je danas obilježen Dan Republike Srpske – 9. januar.

Vijence na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima položile su delegacije Grada Gradiška, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici „Šesnaeste“, Gradiške i Srbobranske brigade i SUBNOR-a.

Na Centralno spomen obilježje u Gradišci vijence su položili i predstavnici političkih partija sa ovog područja.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da na rođendan Republike Srpske najveći zahvalnost i poštu treba odati borcima koji su je stvarali i koji su ugradili svoje živote u njene temelje.

„Na nama je, a i sutra na našoj djeci, da sačuvmo Republiku Srpku, jer je ona težnja srpskog naroda sa ove strane Drine da stvori svoju Republiku, očuva svoj nacionalni identitet i ostvari pravo da se društveno, političiki, privredno i kulturno razvija“, naglasio je Adžić.

On je istakao da je Republika Srpska u ovih 28 godina bila ponosna i oduprla se mnogim izazovima i pokušajima njenog negiranja, zbog čega njeni građani moraju biti svjesni da samo jedinstvom mogu da je sačuvaju.

„Zato neka nam vječno živi Republika Srpska, za sve nas i za sva vremena“, poručio je Adžić.

U Kulturno-umjetničkom programu, koji je upriličen na platou Kulturnog centra u Gradišci, nastupili su Gradski mješoviti hor „Lira“, Kulturno-umjetničko društvo „Kolovit“ i glumci Gradskog pozorišta Gradiška.

Na kraju programa 28 članova dječijeg ansambla KUD-a „Kolovit“ pustili su 28 crvenih, plavih i bijelih balona, kao simbol proslave 28. rođendana Republike Srpske.