Naslovna Info Gradiška U Gradišci 67 vozača isključene zbog vožnje pod uticajem alkohola

U Gradišci 67 vozača isključene zbog vožnje pod uticajem alkohola

GRADIŠKA – U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec februar 2022. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da su na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u mjesecu februaru 2022. godine evidentirana 33 krivična djela, što je za 11 krivičnih djela više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 22 krivična djela, a ukupno su rasvijetljena 32 krivična djela ili 94.1%, a po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 6 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 5 krivičnih djela ili 71.4%.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirana su 32 narušavanja javnog reda i mira što je za 24 narušavanja više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 8 narušavanja.
Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 6 saobraćajnih nezgoda ili u odnosu 37:43, a nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem.

Sagledavajući statističke pokazatelje po svim segmentima stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

U toku mjeseca februaru 2022. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška nije evidentiran nijedan migrant/ u istom periodu 2021. godine evidentirano je 212 migranata.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da su evidentirana 33 krivična djela, 30 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 1 krivično djelo je iz oblasti zloupotreba opojnih droga, 1 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta i 1 krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U posmatranom periodu evidentirano je 15 krivičnih djela protiv imovine, što je za 8 krivičnih djela više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 7 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 14 krivičnih djela ili 87.5%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 6 krivičnih djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno 5 krivičnih djela ili 71.4%.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković je istakao da je u izvještajnom periodu evidentirano 36 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 25 prekršaja više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 11 prekršaja, a koji su sankcionisani sa podnošenjem 5 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 32 prekršajna naloga. Prekršaje je počinilo 38 lica, među kojima su 2 maloljetnika i 3 povratnika. Povećan broj prekršaja u većoj mjeri je rezutat pojačanih aktivnosti policijskih službenika kroz redovan rad i sprovedenih akcija po javnom redu i miru, koje će biti nastavljene i u narednom periodu.

Evidentirano je 37 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 6 saobraćajnih nezgoda u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 43 saobraćajne nezgode.

U navedenim saobraćajnim nezgodama 2 lica su zadobila teške tjelesne povrede, što je 60 % manje u odnosu na uporedni period kada je 5 lica zadobilo teške tjelesne povrede, a lake tjelesne povrede zadobilo je 6 lica, što je za 40% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je 10 lica zadobilo lake tjelesne povrede.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno su evidentirana 1923 prekršaja, što je za 46.4% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirana 1314 prekršaja, a koji su sankcionisana podnošenjem 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 1803 prekršajna naloga.
Iz saobraćaja je isključeno 86 vozača, što je za 10.3% više u osnodu na uporedni perod kada je isključeno 78 vozača. Od toga, 67 vozača je isključene zbog vožnje pod uticajem alkohola.