Naslovna Info U Bardači kukuruz umesto labudova

U Bardači kukuruz umesto labudova

Barski rezervat kod Srpca propada iako je od 2007. na listi područja od međunarodnog značaja. Na 3.500 hektara ima ribnjak sa 11 jezera koja su sada isušena.

REZERVAT Bardača, svojevrsna prirodna oaza, proglašen je još 2007. godine kompleksom od međunarodnog značaja. Ali to nije bilo dovoljno da ga spase od propadanja.

Od 2007, kada je područje dobilo međunarodni značaj, da danas nije donet plan gazdovanja niti je postavljen menadžer koji bi koordinirao aktivnosti lokalne zajednice, privrednika i predstavnika društava koja se bave lovom, ribolovom, turizmom i ugostiteljstvom.

– Zbog nedostatka plana gazdovanja došlo je do ozbiljne degradacije i devastacije barskog kompleksa koji se prostire na 3.500 hektara od čega na ribnjak sa 11 jezera otpada 650 hektara. Ovo barsko područje koje je smešteno na desnoj obali Save i levoj obali Vrbasa predstavljalo je prirodni filter životne sredine u kojoj je pre rata bilo registrovano 280 vrsta biljaka, 170 ptičjih vrsta i 32 vrste riba. Ribnjak u kome se nekada uzgajalo po 800 tona konzumne ribe šarana, amura, tolstolobika, soma i štuke, zbog nedostatka vode, odlukom vlasnika banjalučke firme “Agroipeks” ne može se sada prepoznati jer je 11 jezera isušeno i u njima je posejan kukuruz, što je ozbiljno uticalo na urušavanje ekosistema i odlazak velikog broja ptica u druga staništa – rekao je na sastanku načelnik opštine Srbac Drago Ćirić.

Prema njegovim rečima, jedino rešenje je da se kanalom od laktaškog sela Kosjerovo voda Vrbasa dovede u ribnjak, a kanal da postane izvoriše za navodnjavanje žitnice u Lijevče polju.

– U spasavanje Bardače, koja jedina pored Hutovog blata kod Mostara ima status ramsarskog zaštićenog barskog kompleksa u BiH, moraju da se uključe resorna ministarstva u Vladi RS i BiH jer bi bila velika šteta ne iskoristiti sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Ja sam spreman da pomognem oko donošenja plana upravljanja ovim rezervatom kojim bi se definisale obaveze svih koji se nalaze na ovom prostoru na način da niko ne bude oštećen, a da zdrava životna sredina bude sačuvana – rekao je profesor dr Mihajlo Marković, projektni lider AREA koji je najzaslužniji što se Bardača 2007. godine našla na ramsarskom spisku.

POMOć

Ideje sa nedavnog sastanka podržali su predstavnici opštine Srbac, Mesne zajednice Bardača, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa RS. Spremni su da pomognu i predstavnici lovačkih udruženja, sportsko-ribolovnih društava i šumskog gazdinstva. Dogovoreno je da se na jesen održi sličan sastanak sa gotovim nacrtom plana.

Večernje novosti