Naslovna Info Gradiška U ambarima dvostruko više kukuruza nego lani

U ambarima dvostruko više kukuruza nego lani

Gradiška – Poljoprivrednici iz Gradiške ove godine se mogu pohvaliti rekordnim prinosom kukuruza koji premašuje deset tona po hektaru.

U posljednje dvije godine rod su im obrale poplave i suše, a ove godine su konačno dočekali da prinosi budu udvostručeni. Ratar iz sela Kozinci Marko Kozić, koji je kukuruz zasijao na parceli od oko šest hektara, kaže da im je vrijeme išlo na ruku.

– Veoma sam zadovoljan prinosima. Svi koji su primijenili agrotehničke mjere imaju odličan rod – rekao je Kozić.

Poljoprivrednik iz Cerovljana Novo Milanović kaže da je, poslije svih nedaća koje su snašle poljoprivrednike, ovo izuzetno rodna godina. Ratar iz Turjaka Mirko Čupić, koji je lani imao rekordan prinos kukuruza u BiH od 1.574 kilograma po dunumu, kaže da je važno slušati savjete stručnjaka. On je istakao da mu je mnogo pomogla Savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede.

Šef Odsjeka za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Milutin Misimović istakao je da su vremenski uslovi bili veoma povoljni za poljoprivrednike, zbog čega su i prinosi kukuruza rekordni.

– Prinosi će biti veći od deset tona po hektaru. Ova godina je mnogo bolja nego prethodne, kada smo imali problema ili sa viškom ili sa manjkom padavina – rekao je Misimović.

Na području opštine Gradiška više od 25.000 hektara zauzimaju poljoprivredne površine, od čega je pod kukuruzom od 10.000 do 12.000 hektara.

Glas Srpske