Naslovna Info Gradiška Turističke perspektive Lijevča i Potkozarja NAKON KORONE: Dobre ideje vraćaju na STAZE...

Turističke perspektive Lijevča i Potkozarja NAKON KORONE: Dobre ideje vraćaju na STAZE USPJEHA

GRADIŠKA – Učešće u domaćim i međunarodnim projektima prekogranične saradnje, zajedničko djelovanje na afirmisanju ugostiteljske i turističke ponude te konkretnija saradnja sa lokalnim, republičkim i državnim vlastima mogu vratiti ovu oblast na staze uspjeha prije epidemije virusa korona.

To je konstatovano na ovonedjeljnom sastanku Turističke organizacije Gradiška i Udruženja „Glas ugostitelja“. Konstatovano je da u ovom, strateški veoma važnom pograničnom području, postoje bitni resursi u turizmu i ugostiteljstvu. Njihovim adekvatnijim korištenjem i intenzivnijim predstavljanjem na domaćem i inostranom tržištu, štete koje su nastale dvomjesečnim mjerama uzrokovanim epideijom virusa Korona, mogu se efikasno nadoknaditi, naglašeno je u zaključcima sa ovog sastanka.Miloš Vujnić i Vladan Šurlan

– Ugostiteljstvo, jedan od najznačajnijih faktora razvoja Lijevče polja i Potkozarja, gdje je zaposleno više od hiljadu radnika, novu šansu poslije ponovnog otvaranja, dobiće ukoliko na vrijeme prepoznamo i počnemo primjenjivati drugačije principe rada. Sada je to udruživanje, podizanje usluge na viši nivo, obogaćivanje sadržaja plus sprega sa drugim, srodnim djelatnostima, prvenstveno turizmom, kulturom i kulinarskom tradicijom – smatra Vladan Šurlan, predsjednik Uduženja „Glas ugostitelja“ iz Gradiške.

Srećko Sladojević, takođe član navedenog udruženja zagovara izradu mapa ugostiteljske, turističke i rekreativne ponude a njegov kolega Ljubiša Radonjić ističe neophodnost saradnje i sa turističkim agencijama iz inostranstva, prvenstveno Srbije, Hrvatske i Slovenije.

– Svako od nas ima specifičnu ponudu hrane, pića ali i drugih sadržaja. To su, među ostalima, zabavno-rekreativni programi za sve generacije. Cilj nam je da u jedan, zajednički paket smjestimo sve najbolje što posjedujemo i tako, u saradnji sa lokalnim organizacijama i ustanovama snažno istupimo na tržište, da privučeno i na duže vrijeme  privučemo goste – rekao je za Srpskainfo Ljubiša Radonjić.

Ugostiteljsku i turističku ponudu, naglašavaju u Udruženju „Glas ugostitelja“, obogatiće i smještajnim kapcitetima kojih nema dovoljno, poručili su gradiški ugostitelji. U Turističkoj organizaciji vjeruju da ovaj vid saradnje nudi dobru perspektivu, posebno nakon otvaranja granica.

Miloš Vujnić, direktor Turističke organizacije Gradiška je optimista.

– Nove okolnosti, poslije epidemije virusa Korona, zahtijevaju drugačiji, inovativniji pristup. Saradnja koju smo uspostavili i prijedlozi sa ovog sastanka, naročito u pograničnom pojasu, ohrabruju. Već smo dogovorili mnoge sadržaje na Savi, koji su jednako važni i nama i Hrvatima, našim komšijama.

Turizam i ugostiteljstvo su dve karike iste djelatnosti, jednog lanca. Sada nam se otvaraju nove šanse koje ne smijemo prokockati. Veliki sam optimista, naročito poslije podrške koju smo dobili od lokalne i republičke vlasti – kaže Vujnić koji je predočio nekoliko perspektivnih programa.

Podrška lokalne vlasti

Gradska uprava Gradiška inicirala je nekoliko sadržaja kojima je afirmisanje turizma, kulture, ugostiteljstva i tradicionalnih kulinarskih vrednosti glavni cilj.

– Naše resurse ćemo, putem medija i projekata, približiti inostranima ali i našim građanima. Imamo zavidne potencijale, ovo je bogat, lijep i pristupačan kraj… Izgrađena je infrastruktura, imamo sve što i drugi u našem evropskom susjedstvu. Poslije Korone, odlučni smo da to pokažemo i od toga ostvarimo profit – uvjerava Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.