Naslovna Info Tople učionice čim zahladi

Tople učionice čim zahladi

Banjaluka – Učenici u RS ne moraju da strahuju da će im učionice biti hladne, jer je većina osnovnih škola nabavila ogrev za predstojeću zimsku sezonu ili ovaj posao privodi kraju.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je od 187 osnovnih škola u RS svega njih osam priključeno na centralno gradsko grijanje, a one su u Banjaluci i Palama.

– U 15 osnovnih škola imamo kombinaciju centralnog i vlastitog grijanja, tako što su centralne škole priključene na gradsko grijanje, a područna odjeljenja imaju vlastito grijanje – istakli su u resornom ministarstvu.

Najveća osnovna škola u Prijedoru “Petar Kočić” spremna je za početak sezone grijanja. Remont postrojenja i toplovodne mreže je završen, a čeka se pad temperature i zagrijavanje učionica za 1.205 đaka može da počne.

– Sve smo ugovorili i samo čekamo da nam stignu drva, što će biti kroz dan-dva. Godinama smo se grijali na ugalj, ali zbog ekonomske isplativnosti lani smo prešli na drva, i prezadovoljni smo. Po sezoni trošimo od 300 do 400 metara drva – kaže direktor ove škole Gorana Bosančić naglašavajući da su za zimu spremni i u područnim školama.

Direktor OŠ “Petar Kočić” u Kolima kod Banjaluke Dubravka Bosančić kaže da su uprkos teškoj ekonomskoj situaciji uspjeli nabaviti ogrev za zimu.

– Ubijedili smo dobavljače da nam dostave ogrev i naše škole u Kolima, Stričićima i Pavićima su spremne za zimu – kaže Bosančićeva i dodaje da se kod njih zbog hladnijih dana i nepovoljnih vremenskih uslova, učionice griju od kraja septembra, pa do početka maja.

Ni za đake Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Doboja neće biti zime. Centralna škola je priključena na gradsko grijanje, dok područne imaju sopstvene kotlovnice i već su nabavili drva i ugalj.

– Čim se temperature spuste, puštamo grijanje – rekli su u ovoj dobojskoj školi.

Prema riječima direktora Osnovne škole “Vuk Karadžić” Svete Kežića tople učionice imaće i đaci ove škole.

– Kotolovi su u zadovoljavajućem stanju, a drva spremna, kako za centralnu školu tako i za četiri područne – kaže Kežić i dodaje da je za nabavku ogreva utrošeno oko 13.500 maraka.

OŠ “Dvorovi” u Dvorovima kod Bijeljine još nije nabavila energente za predstojeću zimsku sezonu. Raspisali su tender, ali poteškoća imaju sa prijavom dobavljača.

– Problem je to što obaveze prema dobavljačima nisu izmirene za prošlu godinu, pa je teško naći novog. Probleme nam stvara i mala kotlovnica u koju staje svega 20 tona uglja, a u sezoni potrošimo od 70 do 80 tona, tako da ogreva moramo nabavljati u nekoliko navrata – kaže direktor ove škole Jelica Zekić.

Ni škole “Vasa Čubrilović” iz Gradiške i “Desanka Maksimović” iz Zvornika još nisu spremne za hladne dane, ali direktori ovih ustanova poručuju da će se to desiti veoma brzo.

– Tender smo sproveli i dobavljač je poznat, samo što drva još nisu u dvorištu, ali to nas ne brine. Blizu smo šume, pa se mogu dovesti za dan, dva. Trenutno obavljamo pripremne radove u kotlovnici i nastojimo da stari kotao uz pomoć donacija zamijenimo novim – rekla je pomoćnik direktora OŠ “Vasa Čubrilović” Gordana Bajić.

Zamjenik direktora OŠ “Desanka Maksimović” u Zvorniku Branka Erkić naglašava da u njihovoj školi još nije završen tender za nabavku ogreva.

– U toku je nabavka energenata za centralnu i pet područnih škola. Potreban nam plin, ugalj i drva – kaže Erkićeva dodajući da će sav posao biti završen prije hladnih dana.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da svim osnovnim školama doznačavaju sredstva za materijalne troškove, kojima se obezbjeđuje nesmetan rad škole, odnosno izmiruju se troškovi za grijanje, struju, telefon…

– U avgustu smo na ime materijalnih troškova osnovnim školama uplatiti 800.000 KM, od čega 70 odsto odlazi na troškove grijanja – rekli su u ministarstvu i dodali da novac za materijalne troškove srednjih škola obezbjeđuju lokalne zajednice u kojima se škola nalazi.

Glas Srpske