Naslovna Info Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive Republike Srpske: Sezona uspješna – cjelokupan sistem...

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive Republike Srpske: Sezona uspješna – cjelokupan sistem aktiviran tokom 52 dana

GRADIŠKA – Sistem protivgradne preventive Republike Srpske u 2020. godini aktiviran je tokom 52 dana, a meteorološku situaciju karakterisala je nestabilna atmosfera sa pojavom gradoopasne oblačnosti, odnosno kumulonimbusa, u češćem broju dana od višegodišnjeg prosjeka, rekao je Srni direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović.

– Broj dana sa pojavom grada i sugradice (javljanje u toku 35 dana), u sezoni 2020. godine, takođe je značajno veći od prosjeka ranijih godina (22 dana), – rekao je Dejanović.

On je naveo da je u toku 29 dana razvoj meteorološke situacije zahtijevao metodološki upotrebu protivgradnih raketa, a u sezoni je ispaljeno ukupno 1.137 protivgradnih raketa.

– Pravovremenim dejstvima značajno je suženo područje zahvaćeno gradom, kinetička energija zrna grada i njegova tvrdoća (stvarao se mekani sloj, odnosno nesmrznuta ovojnica, koji je amortizovao udar). Bez dejstava protivgradne preventive šteta bi zahvatala daleko veća područja sa daleko većim stepenom – rekao je direktor Protivgradne preventive Republike Srpske.

Dejanović je istakao da je sezona zaštite od grada 2020. godine započela i završila u zakonskim rokovima, a da se u sistemu nalazilo 30 lokalnih uprava, od toga 28 iz Republike Srpske, Brčko distrikt, te opština Gradačac iz Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, u ovogodišnjoj sezoni raspolagali su sa 2.770 raketa, što je omogućilo nesmetano sprovođenje aktivnosti zaštite od grada i adekvatne odgovore na sve izazove koje je nestabilna atmosfera stavljala pred operativni tim Protivgradne preventive.

– Saradnja sa Centrom letnih informacija (FIC) bila je vrlo dobra i dozvole za dejstvo su tokom većine situacija sa gradoopasnom oblačnošću dobijane dosta brzo, što je omogućavalo pravovremeno dejstvo protivgradnim raketama – rekao je Dejanović.

On je naveo da tokom zabrana upotrebe protivgradnih raketa, zbog bezbjednosti avio-saobraćaja, Protivgradna preveniva nije vršila ispaljenja a olujno-gradonosni procesi su se razvijali prirodnim tokom, dakle bez vještačke modifikacije u cilju umanjenja šteta od grada, što je tokom određenog broja dana dovelo do određenih šteta na terenu branjenog područja.

– Pokazalo se, kao i prethodnih godina, da je najveća šteta prouzrokovana od olujno-grmljavinskih procesa, koji su nastajali i razvijali se van branjenog područja, na koje je bilo nemoguće djelovati protivgradnim raketama u njihovim ranim fazama nastanka i razvoja – rekao je Dejanović.

On je dodao da je sa lokalnim upravama u sistemu zaštite od grada, u najvećem broju slučajeva uspostavljena korektna saradnja i ispoštovane su međusobno ugovorne obaveze.

Dejanović je dodao da u prilog uspješne ocjene ove sezone ide i nastavak odlične saradnje sa protivgradnim zaštitama Srbije i Hrvatske.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.