Naslovna Info Gradiška Svečano otvorena Spomen česma u čast Diane Budisavljević (FOTO/VIDEO)

Svečano otvorena Spomen česma u čast Diane Budisavljević (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Puštanjem vode, koja je značila život logorašima u Drugom svjetskom ratu, danas je u gradskom parku u Gradišci  otvorena novoizgrađena česma posvećena Diani Budisavljević, austrijskoj humanitarki koja je iz logora Nezavisne Države Hrvatske spasila više od 10.000 djece iz potkozarskog kraja.

Preživjeli logoraš dr Milutin Vučkovac prisjetio se dana kada je kao osmogodišnjak prolazio kroz logore Jablanac, Jasenovac, Jasterbarsko i Jasika u kojima je najteže podnosio žeđ i glad.

„Tako iznemogle napadale su nas razne životinjice i bolesti, a kao djetetu još teže mi je bilo što sam odjednom ostao bez mame, tetke i djeda. Svi smo bili djeca i nismo se imali  na koga osloniti a uz mene je bila još moja mlađa sestra“, rekao je Vučkovac.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da Gradiška otvaranjem česme posvećene Diani Budisavljević želi vrati sjećanje na Dianu koja je svojom aktivnošću, hrabrošću i požrtvovanošću spasila brojne živote djece iz Potkozarja.

„Na taj način mi želimo i da spriječimo i promjenu istorijskih činjenica jer se u današnje vrijeme želi promjeniti istorija Drugog svjetskog rata, a činjenica je da je u logorima oko 4 000 djece mlađe od 12 godina pogubljeno i da je Diana uspjela spasiti veliki broj djece od tragičnog kraja“, rekao je Adžić.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da odavno postoji ideja da se izgradi česma u gradskom parku ali da je na inicijativu narodne poslanice Ranke Perić Romić odlučeno da česma bude posvećena Diani Budisavljević.

Ranka Perić Romić rekla je da gradski park, koji je spomen park, najbolje mjesto za spomen česmu Diani Budisavljević, ženi koja je spasila veliki broj djece našeg kraja.

„Na taj način mi čuvamo uspomenu na nju ali čuvamo i identitet srpskog naroda“, rekla je Perić Romić.

Video: