Naslovna Info Gradiška Svađa među penzionerima u Novoj Topoli: Peticijom zahtevaju vanredne izbore

Svađa među penzionerima u Novoj Topoli: Peticijom zahtevaju vanredne izbore

NOVA TOPOLA – Gotovo godinu dana grupa penzionera iz Nove Topole insistira na vanrednim izborima u svojoj organizaciji.

Oni tvrde da je njihovo rukovodstvo nelegalno a odluke neprihvatljive. Stalna sukobljavnja i oprečni stavovi među njima, izbili su tokom ove godine u prvi plan u ovoj lijevčanskoj sredini. Savo Šukalo, jedan od nezadovoljnika rekao je našoj redakciji da topolski penzioneri neće odustati od vanrednih izbora, na šta su pismom upozorili Skupštinu opštinskog udruženja penzionera u Gradiški.
-Sakupili smo 260 penzionerskih potpisa plus 13 potpisa članova Upravnog odbora koji peticijom traže vanredne izbore. Tvrdimo da na izborima za naše organe u maju prošle godine nije bilo kvoruma. Radna grupa koja je ispitivala regularnost nije bila kompletna jer su odluku donela tri od pet članova – kazao nam je Šukalo koji je, dodaje, odlučan da sa više istomišljenika, obezbedi izbore u skladu sa Statutom i drugim aktima opštinskog Udruženja penzionera. Rajko Šobota, predsednik topolskog udruženja koje u pet mesnih zajednica okuplja više od 900 članova kaže da su oni prilikom izbora ispoštovali sve procedure te na legalan način imenovali novo rukovodstvo.
-Problemi su počeli tokom izborne konferencije gde su se pojedinci usprotivili izbornom konceptu i personalnom sastavu za kojeg smo se opredelili na demokratskom i većinskom principu – smatra Šobota čije stavove podržava i Radoslav Guduraš, predsednik Upravnog odbora. Njih dvojica kažu da su najveći zagovornici novih izbora Savo Šukalo i Dušan Stojković, inače članovi Upravnog odbora Udruženja penzionera u Novoj Topoli. Ostoja Popović, predsednik opštinskog Udruženja penzionera u Gradiški smatra da su izbori provedeni zakonito i u skladu sa aktima ove organizacije.
-Skupština topolskog udruženja je, na osnovu dostavljenog zapisnika i drugih saznanja, izabrana legalno. Inicijatori vanrednih izbora kažu da su pojedinci povremeno izlazili iz sale. Na tome temelje svoje zahteve – kazao je Popović „EuroBlicu“.
-Savo Šukalo koji je izabran u Skupštinu i Upravni odbor, dobio je poverenje za podelu novčane pomoći i druge aktivnosti. Sada najglasnije zagovora nove izbore i tvrdi da je sve urađeno neregularno. Ukoliko je principijelan, on bi trebao podneti ostavku i povući se iz naših upravljačkih organa a to nije učinio – uverava Ostoja Popović naglašavajući da je sve dovelo do velikih neprilika u njihovoj organizaciji ne iključujući ni političku pozadinu.

Radna grupa
Radna grupa koju je imenovalo Udruženje penzionera Gradiška, postupajući po predstavkama nezadovoljnih članova iz Nove Topole, konstatovala je da nije bilo neregularnosti tokom izbora. Stoga je zaključeno da nema razloga za vanredne izbore.

Tito i Dodik
Penzioneri u Novoj Topoli svađaju se zbog radnog vremena službenih prostorija, Titovih i Dodikovih slika na zidu, novčane pomoći, rukovodećih pozicija…

 

Milan Pilipović EurBlic