Naslovna Info Gradiška Stranačka pregrupisavanja u Gradiški Pavićev DNS i socijalisti sve bliži SNSD-u

Stranačka pregrupisavanja u Gradiški Pavićev DNS i socijalisti sve bliži SNSD-u

GRADIŠKA – Približavanjem izbora gradiški socijalisti zajedno sa DNS-om utvrđuju planove koalicionog delovanja sa SNSD-om.

Lideri ovih stranaka sve češće se mogu videti u neformalnim razgovorima sa Zoranom Adžićem i Urošem Grahovcem, čelnicima partije Milorada Dodika u gradu na Savi. Karakteristično je da SP i DNS sa ukupno četiri odbornika čine lokalnu skupštinsku većinu sa SDS-om te još nekim partijama.

Dado Desančić, predsednik OO SP-a istovremeno je savetnik za privredu Zorana Latinovića, načelnika Gradiške. Njegova politička uloga u sadašnjim okolnostima je veoma delikatna zato što je prinuđen da istovremeno štiti interese suprotstavljenih političkih opcija. Ovde malo ko veruje da će socijalisti uspeti sačuvati pozicije u opštinskoj vlasti, nakon što su se na republičkom nivou jasno opredelili za koaliciju sa SNSD-om.

Uostalom, odgovor na ovu dilemu dao je Živko Šukalo, jedan od utemeljivača SP-a u Gradiški, nakon nedavnog susreta sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović.

On je rekao da je taj sastanak, kojeg je organizovao SNSD, “veoma konstruktivan zato što pruža veće šanse za uspeh na izborima”.

-Procenili smo da nas stranka sa najvećim političkim uticajem u RS (SNSD) znatno više uvažava. Verujem da je ovo samo početak dobre saradnje – rekao je Šukalo.

DNS još uvek zadržava klimavu stolicu načelnika Odelenja za društvene delatnosti. Iz nje je SDS više puta, u sličnim situacijama, pokušao smeniti Danu Maleševića, predsednika Regionalnog odora Demokratkog narodnog saveza. I sada relacije unutar lokalne vlasti komplikuju sve bolji odnosi partije Marka Pavića sa gradiškim SNSD-om, uslovljeni instrukcijama sa višeg nivoa. Takoše u SDS-u nisu zaboravili posete Milorada Dodika kojeg su u prvom ešalonu, zajedno sa pristalicama SNSD-a dočekali DNS-ovci i socijalisti.

gradiska02 vladimir jankovic predsednik gradiskog dnsa

Vladimir Janković, predsednik OO DNS-a rekao je nedavno da on podržava stavove i odluke svoga stranačkog rukovodstva u RS koje se nedvosmisleno opredelilo za podršku Željki Cvijanović za člana Predsedništva BiH i Miloradu Dodiku, kandidatu za predsednika RS.

-Za nas su važniji dogovori vrha DNS-a od interesa u lokalnoj sredini – naveo je Janković rekavši da će njegova stranka “poštovati dogovore sa SDS-om sve dok vladajuća stranka u Gradiški uvažava stavove DNS-a”.

ATF: Čvrst dogovor

Zoran Adžić, predsednik OO SNSD u Gradiški naglašava čvrst dogovor tri stranke o zajedničkom delovanju na predstojećim izborima, potvrđujući sve ćešće kontakte sa SP-om i DNS-om.

-Ove tri partije imaju jasnu viziju i neskrivenu želju da podrže zajedničku listu te obezbede kontinuitet sadašnje vlasti u RS – naveo je Adžić.