Naslovna Info Gradiška Strahujući od korone Šerif stavio maske i sebi i konju

Strahujući od korone Šerif stavio maske i sebi i konju

GRADIŠKA – Šerif Seferović iz Lipovače najpoznatiji je sakupljač sekundarnih sirovina u Gradišci i šire. Osmoro djece i supruga primorali su ga da svakodnevno zaprežnim kolima prelazi desetak i više kilometara, obilazeći deponije i kontejnere sa otpadom.

Ali muke i problemi ispriječili su se ispred Šerifa. Obolio je, ima problema sa bubrezima, odlazi redovno na hemodijalizu, a tu je i zlokobni virus korona.

Naš razgovor trajao je samo minutu. Sreli smo se na semaforu, čekao je da se prestroji lijevo, ka centru grada, ja sam išao pravo.

– Evo vidiš brate bubrezi mi otkazali, a pomoć zakazala. Ja ti živim na mašinu. A nema se od čega živjeti. Osmoro djece i žena čekaju kao ptići. Bojim se ove korone, vidiš da sam i sebi i konju stavio maske. Jer, ako mi konj ugine i mi smo gotovi. Nemam nikakve pomoći, a valjalo bi bilo šta, kaže Šerif.

Seferović svaki dan zaprežnim kolima pređe na desetine kilometara. Vrlo često ne nađe ništa što se može unovčiti.

– Sakupljam stari metal, ali gvožđa je sve manje, pokupiše oni sa kombijima i kamionima. Obradujem se i hrani, odjeći i obući, svemu što se može iskoristiti. Ali gubim snagu, izmršavio sam i pitanje je koliko ću još moći izdržati, rekao je Šerif.

Malo ko zna da je Šerif bio glumac naturščik u jednom dokumentarnom studentskom filmu. U devetominutnom filmu ‘Ljubav za dvije’ Šerif pokazuje svoju dušu i veliko srce. Na smetlištu pronalazi cvijeće i lutku i pokalnja ih supruzi i kćerci. Niko nije ostao ravnodušan nakon dirljive storije rađene u produkciji Akademije umjetnosti iz Banja Luke.

Zeleno svijetlo na semaforu prekinulo je naš razgovor. Šerif je otišao svojom zapregom ka gradu, nadajući se da će mu pojavljivanje u javnosti pomoći. Ko zna, možda i urodi plodom.