Naslovna Info Republika Srpska-FBiH Stevandić: SDS da raskine koaliciju sa SDA

Stevandić: SDS da raskine koaliciju sa SDA

BANJALUKA – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić spreman je da podnese ostavku na tu poziciju ako SDS ispuni tri uslova – raskine koaliciju sa SDA na nivou BiH, zatraži poništenje Krivičnog zakona BiH koji predstavlja prenos nadležnosti i vodi odgovornu nacionalnu politiku.

Stevandić ne spori da je prema Poslovniku izabran za potpredsjednika Narodne skupštine na prijedlog najveće opozicione partije, te da tim poslovnikom nije precizirano da mora biti smijenjen ako mu SDS uskrati podršku.

“Zahtjev za moju smjenu je dijelom rezultat nepoznavanja procedure, a dijelom pokušaj osvetničkih poteza i u korelaciji je sa izjavom Mladena Bosića da ja nešto treba da vratim SDS-u. Moj lični rezultat je mnogo vrijedniji od poslaničkog mandata i oni to dobro znaju”, istakao je Stevandić.

On je za “EuroBlic” rekao da je druga dimenzija ovog problema moralna. “Nisam promijenio politiku jer je SDS dobio toliki broj glasova na politici očuvanja Republike Srpske, a ne prenosom nadležnosti”, dodao je Stevandić.

Stevandić je podsjetio da je na prvom sastanku Saveza za promjene u Bijeljini, nakon izbora, usvojen zaključak da se neće ići u kolaiciju sa “Domovinom” a sada se upravo ona pravi u Narodnoj skupštini Republike Srpske.