Naslovna Info Srpska zavijana u snijegu

Srpska zavijana u snijegu

Banjaluka – Prvi ovogodišnji snijeg, koji je počeo da pada u subotu uveče i nesmanjenim intenzitetom padao tokom cijelog jučerašnjeg dana, zadao je ogromne probleme stanovnicima Srpske, piše “Glas Srpske”.

Saobraćaj je u svim krajevima koje je zavijao snijeg bio otežan, a pojedina prigradska naselja, kao i sela, bili su potpuno paralisani i odsječeni. Zimske službe su na terenu pokušavale da stanje dovedu u normalu.

U Auto-moto savezu (AMS) RS istakli su da se zbog snijega u većini Srpske saobraćaj odvijao otežano i usporeno, a posebnu pažnju skrenuli su na dionice u višim predjelima i preko planinskih prevoja.

– Preko prevoja Romanija i Rogoj za sva teretna vozila sa prikolicom, te šlepere obavezna je upotreba lanaca. Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, čiste i posipaju sve važnije putne pravce. S obzirom na to da snijeg neprestano pada, održavanje puteva prohodnim je veoma otežano – rekli su u AMS RS.

Apelovali su na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

– Na dionicama, u usjecima i pored kamenih kosina moguć je odron kamenja i zemlje na kolovoz – kažu u AMS RS.

Naročito teško juče je bilo stanovnicima prigradskih naselja u Srebrenici, gdje je snijeg paralisao saobraćaj na lokalnim putevima ove opštine, a otežano se saobraćalo i regionalnim putem Bratunac – Srebrenica – Skelani.

Visina snijega, koji je počeo da pada u subotu jakim intenzitetom, iznosila je više od 30 centimetara u nižim krajevima, a u planinskom dijelu oko pola metra.

– Nijedan autobus juče ujutro nije stigao, niti je krenuo sa srebreničke autobuske stanice – rekao je dispečer saobraćaja u Srebrenici.

Visina snijega u Mrkonjić Gradu je viša od 20 centimetara, a u planinskim predjelima i duplo više. To je donijelo probleme mještanima planinskih sela, jer je većina lokalnih puteva u planinskim područjima zavijana.

Rukovodilac zimske službe “Mrkonjić puteva” Milka Kalaba istakla je da je svih 320 kilometara magistralnih i regionalnih puteva u ovom dijelu Srpske prohodno.

– Međutim, zbog snijega koji neprekidno pada kolovozi su zasniježeni, pa se vozila preko planinskih prevoj, Kupreške, Janjske, Baraćke, Sitničke i Zmijanjske visoravni otežano kreću – kazala je Kalaba.

Na području regije Birač saobraćaj je posebno bio otežan na prevojima Han Pogled, Crni vrh, te i na dionici Šekovići – Kaštelj, saopšteno je iz preduzeća “Zvornikputevi”.

– Na putu Caparde – Šekovići visina ugaženog snijega je 20 centimetara, pa saobraćaj na ovoj dionici nije moguć bez zimske opreme – rečeno je u preduzeću “Zvornikputevi”.

U Bijeljini je visina snježnog pokrivača dosegla 15 centimetara, a čišćenje je juče otežavala hladnoća.

Bijele pahulje u Kozarskoj Dubici juče su napadale na oko 40 centimetara, dok su na području Lopara premašile 30 centimetara. Na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvijao usporeno na magistralnim i regionalnim putevima, a visina snježnog pokrivača je do 30 centimetara.

Snježni pokrivač u opštini Krupa na Uni doseže oko 30 centimetara, a većina lokalnih kategorisanih puteva bila je očišćena, dok su nekategorisane puteve čistili mještani.

Prohodnost puteva u centru Gradiške je zadovoljavajuća, a Božo Babić iz preduzeća “BMB Delta”, koje je zaduženo za čišćenje snijega u ruralnom dijelu opštine, rekao je juče da je visina snijega u selima i više od 40 centimetara, da je u toku čišćenje i da bi do jutra trebalo da budu prohodni svi putevi. U pojedinim selima i zaseocima na području opštine Gradiška mještani su se sami organizovali i čistili ulice traktorima i priključnim grtalicama.

– Svi putevi na području opštine Prnjavor su prohodni, ali intenzivne padavine otežavaju saobraćaj – kazao je načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i investicije Damir Savić.

Na putevima na području opštine Šamac saobraćaj se odvijao nesmetano.

– Na području grada Doboja angažovana je mehanizacija za čišćenje snijega koji je napadao tokom noći, a putevi su djelimično prohodni – rekao je za Mladen Lukić iz preduzeća “Josipović”, sa kojim je grad sklopio ugovor o zimskom održavanju puteva.

Snijeg, koji je intenzivno padao otežao je i normalno odvijanje saobraćaja na svim putevima u opštini Petrovo.

Regionalni put Doboj – manastir Ozren je prohodan, a mehanizacija preduzeća “MG Mind” čistila je nanose snijega na ovom putu, koji su na nekim mjestima visoki i 40 centimetara. Saobraćaj je bio otežan i na putevima Petrovo – Donja Orahovica, Kakmuž – Donja Lohinja, Sočkovac – Gračanica i Karanovac – magistralni put Doboj – Tuzla, jer su saobraćajnicama bili visoki snježni nanosi.

– Svi putni pravci na području Sarajevsko-romanijske regije prohodni su, na kolovozima uglavnom nema snijega koji intenzivno pada, a saobraćaj se odvija usporeno – izjavio je tehnički direktor “Romanijaputeva” Dragan Buloščić.

Na Sokocu juče već drugi dan nije bilo centralnog grijanja zbog kvara pumpe na elektromotoru. Zbog mokrog snijega koji se lijepi za užad na elektromreži, na području ove opštine juče je od deset časova u kvaru dalekovod Kaljina koji strujom snabdijeva oko 20 trafo-stanica i isto toliko sela. Snijeg u drugim mjestima nije izazvao veće probleme u snabdijevanju električnom energijom i vodom.

Snježno nevrijeme tokom vikenda pogodilo je i FBiH, a teška situacija posebno je bila u Sarajevu. Trotoari i saobraćajnice uglavnom su bili neočišćeni zbog čega se saobraćaj odvijao veoma otežano i usporeno, a desilo se i nekoliko lakših saobraćajnih nesreća. Najteže je pogođena opština Gračanica, gdje je snijeg napadao do 40 centimetara.

Prema prognozama meteorologa u narednim danima očekuju nas niske temperature i nove padavine.

Srbija

U Srbiji je juče snijeg padao bez prestanka. Saobraćajnice u Beogradu bile su zatrpane, pa je kretanje bilo otežano. Vozila u svim krajevima zemlje saobraćaju po vlažnom kolovozu, na kojem ima raskvašenog snijega.
Javno preduzeće “Putevi Srbije” savjetuje vozačima poseban oprez na putevima na području Beograda, Niša, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Novog Pazara, Bačke, Kragujevca, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice i Čačka, kao i na Kosovu i Metohiji.

Hrvatska

Snijeg koji je cijelu noć padao prekrio je veći dio Hrvatske, a samo u Zagrebu angažovano je 235 ekipa zimske službe koja je proglasila za grad Zagreb treći stepen pripravnosti. Snijegom su zatrpani i ostali hrvatski gradovi, debeli snježni sloj prekrio je, između ostalih, Karlovac i Osijek. Snijeg i jak vjetar uzrokuju i brojni probleme u saobraćaju, pa su juče bili zatvoreni brojni putevi.

Jahorina

Bijelom pokrivaču obradovali su se i na olimpijskoj ljepotici Jahorini, gdje su juče bijele pahulje formirale pokrivač od 30 centimetara.

– Očekujemo da snijeg pada u narednim danima, da bismo otvorili sve staze za skijaše. Već je povećano interesovanje, a ako je suditi prema rezervacijama, Jahorina će biti puna od druge polovine januara do prve polovine februara – rekli su u Olimpijskom centru “Jahorina”.