Naslovna Info Srpska obezbijedila vakcine za masovnu imunizaciju

Srpska obezbijedila vakcine za masovnu imunizaciju

BANjALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će masovnu imunizaciju stanovništva omogućiti kontingenti vakcina protiv virusa korona koji su pristigli u Srpsku, ali i novi, koji se očekuju.

Višković je rekao za “EuroBlic” da Republika Srpska ima na raspolaganju 80.000 kineskih vakcina “sinofarm”, za koje se čeka odobrenje Agencije za lijekove BiH.

“Prije toga je stiglo 25.000 ruskih vakcina. U međuvremenu je putem “Kovaksa” došlo 70.000. Očekujemo da putem “Kovaksa” stigne još oko 100.000 “Fajzerovih” vakcina, od kojih 33 odsto pripada Srpskoj. Treba da putem “Kovaksa” dobijemo i određenu količinu vakcina “astra zeneka”, a očekujemo da dobijemo potvrdu iz Rusije da dobijemo još bar 100.000 doza žsputnjikaž, kao i dodatnih 80.000 doza kineskih vakcina “sinofarm”. Sve to će nam omogućiti da idemo u masovniju vakcinaciju”, istakao je Višković.

On je naglasio da će Srpska u ovom krugu završiti vakcinaciju ljudi starijih od 65 godina, što znači da će uskoro potom moći da počne vakcinaciju svih ostalih građana.

Višković je svima koji su Srpsku kritikovali zbog vakcina poručio da je postignut ogroman uspjeh kada se pogleda da mnogo veće ekonomije i dalje muku muče sa nabavkom vakcina.

“Mi smo se u početku oslonili na žKovaksž sistem i zajedničku nabavku na nivou BiH i po ko zna koji put smo prevareni. Izgubili smo nekoliko mjeseci u toj prevari. Kada smo vidjeli da smo obmanuti, Srpska je krenula svojim putem i uspjela da obezbijedi određeni broj vakcina od Rusije i Kine. To je bio i još je mukotrpan posao”, ocijenio je Višković.

Izvor: SRNA