Naslovna Info Spektakl u Moskvi: Vučić pored Putina na paradi na Crvenom trgu

Spektakl u Moskvi: Vučić pored Putina na paradi na Crvenom trgu

MOSKVA – Na Crvenom trgu u Moskvi održava se velika vojna parada povodom Dana pobede.

 Na početku parade, predsjednik Rusije Vladimir Putin bio je u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera izraela Benjamina Netanijahua, prenosi Sputnjik.

U vojnoj paradi na Crvenom trgu učestvuje više od 13 hiljada vojnika, vojna tehnika i avijacija svih vidova i rodova vojske oružanih snaga Ruske federacije, kao i druge jedinice.

Uz muzičku numeru  Aleksandrova “Sveti rat” pripadnici  bataljona vojne počasne garde 154. posebnog  komandantskog Preobraženskog puka narednik Anton Mihajlov i mlađi narednik Aleksej Fokejev iznose na Crveni trg državnu zastavu Ruske Federacije i zastavu pobjede.

Vojnici oružanih snaga Rusije nastaviće da usavršavaju bojevu i specijalnu gotovost.

Svakodnevno usavršavaju svoju vještinu u osvajanju novih tipova naoružanja i vojne tehnike, i na taj način demonstriraju cijelom svijetu spremnost da stanu u zaštitu svog naroda i cjelovitosti države.

Posljednjih godina, na naoružanje ruske vojske ušlo je više od 3,5  hiljade jedinica naoružanja vojne tehnike, među njima više od 400 tenkova i oklopnih vozila, 100 aviona i helikoptera, 19 bojnih brodova i zaštitnih čamaca, a takođe niz perspektivnih obrazaca naoružanja koji nemaju svoj pandan na svijetu.

Direktan prenos vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi: