Naslovna Info Gradiška SNSD traži vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta u Gradišci

SNSD traži vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta u Gradišci

Dezinformacije vlasti oko poplava

GRADIŠKA – Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Gradiška Uroš Grahovac najavio je da će zatražiti vanrednu sjednicu Skupštine opštine Gradiška zbog vanrednog stanja uvedenog usljed poplava i dezinformacije koje u javnost plasira lokalna vlast u Gradišci.

Prema riječima Grahovca, događaj u vezi poplava, i štete koje su prouzrokovao stanovništvu naselja Senjak, nisu za manipulaciju od strane lokalne vlasti, koje uporno žele da okrive JU “Vode Srpske”.

-Lokalna vlast je 15. aprila prošle godine upoznata o stanju prepumpne stanice `Kej`. Prvog novembra prošle godine na adresu načelnika upućena je i zvanična informacija u kojoj se navodi da je za remont oba agregata neophodno do 50.000 KM. Opština je bila dužna da obezbijedi 60 odsto sredstava, jer prepumpna stanica više u funkciji vodovodne jer se radi o prepumpavanju oborinskih voda i kanalizacionih što je i logično da održavanje bude u nadležnosti lokalne zajednice – istakao Grahovac.

Grahovac navodi da u zvaničnim saopštenjima koje na svojoj veb stranici objavljuje lokalna vlast kao glavni krivac za trenutno stanje u vezi sa kvarom agregata u crpnoj stanici “Kej” i plavljenje više od 500 podruma navodi se Javna ustanova “Vode Srpske”, što nije istina, jer ga koristi KP “Vodovod” Gradiška.

-Predstavnici opštinskih i republičkih stručnjaka napravili su jednu informaciju koja je otišla na adresu načelnika odjeljenja za inspekcije i nančelnika opštine. U toj informaciji se konstatuje stanje prepumpne stanice “Kej” gdje se kaže da je u takvom stanju da je neodložno što prije izvršiti remont dva agregata, jer svako daljnje njihovo korištenje dovodi do još veće havarije – ističe Grahovac.

Predsjednik SO Gradiška Radislav Dončić rekao je da ukoliko bude potrebe biće sazvana skupština lokalnog parlamenta na kojoj će se raspravljati trenutna situacija u opštini.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da je dogovoreno da u prepumpna stanica “Kej” koja ima ulogu komunalnog objekta u narednom periodu prenese u vlasništvo opštine Gradiška.

-U relativno kratkom roku dogovoreno je da se napravi ugovor i da se ta prepumpna stanice “Kej” prenese na upravljanje KP “Vodovod” Gradiška. Kategorično tvrdim da do sada sa tim objektom su upravljale “Vode Srpske” i da opština sa održavanjem tog objekta nije imala direktnu konekciju, ali imamo interes da je objekat u funkcionalnom stanju i da opština direktno snosi odgovornost za funkcionalnu ispravnost – rekao je Latinović.