Naslovna Info Slobodan Vasković – Blog: Hoće li Mladen Bosić od Tužilaštva BiH zatražiti...

Slobodan Vasković – Blog: Hoće li Mladen Bosić od Tužilaštva BiH zatražiti istragu protiv Ognjena Tadića, kao što je zatražio protiv Milorada Dodika?!

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a za sebe tvrdi da je principijelan i da mu je glavni politički cilj borba protiv kriminala i korupcije. Tu principijelnost demonstrirao je podnoseći krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog malverzacija sa kupovinom vile u Beogradu, preko Pavlović banke.
Istraga koja je otvorena protiv Dodika, vijest je regionalnog karaktera i predstavlja veliki problem, kako Dodiku, tako i vlastima RS. Istovremeno, Bosić je dobio na kredibilitetu i snazi, a istrage su u punom jeku. I to ne samo oko Dodikove vile, već i oko Bobar banke (šteta 300 miliona KM), “Boske”, “Nikole Tesle”…
Ukoliko je zaista principijelan, Bosić bi trebalo da zatraži istragu i protiv Ognjena Tadića, potpredsjednika SDS-a, jer postoji osnovana sumnja da je oštetio budžet BiH za najmanje 137.280 KM u periodu od 2010.-2014. godine, kada je bio član Doma naroda BiH, i za još dodatnih 25.680 KM u tekućem mandatu u Domu naroda BiH (2014.-2015.)
Ukupno je to 162.960 KM štete za budžet BiH, što nije mala suma. Štaviše, ona se značajno povećava, jer su na pomenutih 162.960 KM plaćene pripadajuće dažbine, pa je realna šteta po budžet BiH najmanje oko 250 hiljada KM.
O čemu se radi?
U periodu 2010.-2014. Aleksandar Savanović bio je šef kabineta Ognjena Tadića, ali, prema tvrdnjma mojih izvora iz Doma naroda i vrha SDS-a, nikada nije došao na posao u Sarajevo. Nije to bilo ni logično, jer Savanović je, istovremeno, primao redovnu platu i na FPN, gdje je profesor, pa nije mogao odjednom biti u dva grada.
I nakon izbora Tadića u Dom naroda BiH, po završetku izbornog procesa 2014. godine, on ponovo Savanovića postavlja za šefa svog kabineta, i Savanović ponovo ne dolazi na posao u Sarajevo, ali redovno prima platu.
Tadić u avgustu ove godine iznenada Savanovića smjenjuje sa pozicije šefa kabineta i daje mu mjesto savjetnika, ugovorom o djelu sa platom od 2.140 KM.
Do tada je Savanović primao platu od 2.860 KM (na osnovu ove cifre i izvedena je računica o šteti).
Zašto je Tadić “smijenio” Savanovića?
Zato što je Sud BiH 25. avgusta ove godine potvrdio optužnicu protiv Marine Pendeš, ministra odbrane BiH, koja se tereti za krivična djela – nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave, nakon što je tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao u julu ove godine optužnicu protiv nje.
Pendešova se, između ostalog, tereti da je, obavljajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu. Riječ je o 17.000 KM.

Suđenje Pendešovoj je u toku, a ministrici odbrane je zabranjen pristup tajnim podacima, zbog optužbe da je nanijela štetu budžetu BiH za petnaest puta manju nego Ognjen Tadić.
Ukoliko je Bosić principijelan i ukoliko zaista želi da se iskreno bori protiv kriminala i korupcije, red je da to učini i u sopstvenim redovima i zatraži javno od Tužilaštva BiH da utvrdi da li je Tadić pet godina lažno prikazivao da Savanović dolazi na posao, iako on nije dolazio, a sve vrijeme je primao enormnu platu kao šef kabineta.
Nakon što je “sijevnula” optužnica protiv Pendešove, Tadić je, u strahu, “smijenio” Savanovića i na poziciju šefa kabineta postavio Snježanu Božić, koja dolazi na posao.
Nije Savanović jedini primao nezarađene plate, već i Vladislav Babić, generalni sekretar SDS-a.
Već sam objavio da je Babić je za juni i juli ove godine inkasirao 4441,82 KM, a da nikada nije došao na radno mjesto. Novac je primio za nerad na poziciji Šefa kabineta-savjetnika Borisa Jerinića, zamjenika ministra odbrane za upravljanje resursima.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ispitaće navode da je Vladislav Babić, generalni sekretar SDS-a, primao platu u Savjetu ministara, a da nijednom nije došao na posao, potvrđeno mi je iz te institucije.
Za nadati se da će Tužilaštvo BiH ispitati i navode da je Ognjen Tadić oštetio budžet BiH za cca 250.000 KM, što je najefikasniji način da pokažu nepristrasnost.
Ognjen Tadić je u junu ove godine bio najplaćeniji parlamentarac, koji je, zahvaljujući naknadi za posjetu izbornoj bazi od 1.500 KM, zaradio gotovo 7.300 KM.
Interesantno je da je Izborna baza otjerala Ognjena Tadića sa pozicije predsjednika Gradskog odbora SDS Banjaluka. Tadić je saznao da je deset područnih jedinica odlučilo da ga smijeni, pa ih je preduhitrio tako što je podnio ostvaku.
Desilo se to 17.12. ove godine. Nakon što sam objavio tu vijest, reagovao je Tadić izjavom, koju prenosim sa zvaničnog portala SDS-a, jer je to, valjda, i zvanični stav te stranke.
Портпароли криминалних организација имају потребу да спекулишу и да приказују стање у СДС-у које није истинито, а то је нешто са чим се јавност суочава већ дуже вријеме и због чега позивам све људе СДС-а да радећи у странци демантују то што желе да се деси странци они који се налазе у криминалним организацијама, рекао је Огњен Тадић, потпредсједник СДС-а и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.
Овом реченицом он је прокоментарисао спекулације да је оставку на челу Градског одбора (ГО) СДС-а синоћ поднио како би предухитро смјену и да на овом нивоу већ дуго времена постоје неспоразуми унутар странке.
 
“ГО СДС у Бањалуци је огромна организација која тражи потпуну посвећеност и ја једноставно не желим да се нађем у замци да управљам одбором преко телефона. Нисам у прилици да се ангажујем онако како би требало, због заиста огромних обавеза које имам као потпредсједник странке и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ” додао је Тадић. (sdsrs.com)
Interesantno je da vrh SDS-a koristi SNSD-ove metode u obračunu sa novinarima, kako bi odbranili svog člana Predsjedništva, koji je politički sahranjen sopstvenim greškama, jer je Tadić 29. avgusta ove godine organizovao sjednicu Skuštine Gradskog odbora SDS Banjaluka na kojoj je poražen. Nakon poraza, Tadić je slagao da članstvo neće njegovu smjenu, iako članstvo nije htjelo njegovog kandidata Branka Blanušu.
Od tada pa sve do danas, Tadić, zajedno sa Vladislavom Babićem, generalnim sekretarom SDS i Jelenom Dabarčić, savjetnikom za medije Mladena Bosića, djeluje po principu kriminalne organizacije-falsifikuju stranačke dokumente, etiketiraju sve koji se ne slažu sa njegovim postupcima, iznose nevjerovatne i morbidne konstrukcije protiv unutarstranačkih protivnika, a bilo je i pokušaja gaženja automobilom onih koji im se  suprotstavljaju.
Bosić se nijednom nije javno ogradio od ovih kriminalnih akata odmetnutog trojca, iako je detaljno upoznat sa svim, što navodi na zlu pomisao da podržva takvo djelovanje.
Posebno je interesantno da Tadić u svojoj izjavi kriminacima naziva i članove SDS-a, koji se ne slažu sa njegovom politikom, a takvih je u GO SDS BL preko 90 posto.
Interesantno je da na zvaničnoj stranici SDS-a nije objavljeno saopštenje deset područnih jedinica SDS-a, koji u potpunosti demantuju Tadića.
SDS se već poodavno preko Jelene Dabarčić obračunava sa novinarima, iznoseći teške objede, grozne laži i uvrede na njihov račun, a nerijetko i prijetnje. SDS je po tom pitanju tek malo manje rigidan od SNSD-a, a takvo djelovanje ukazuje da i u ovoj stranci svaku informaciju koja im ne ide u prilog smatraju neprijateljskim gestom. “Pomračenje” nije plan samo u SNSD-ovim usijanim glavama,već i u SDS-ovim.
Nije li bilo logičnije da na glavnoj stranici SDS-a imamo Glavne vijesti o tome da je prijedlog budžeta poslanicima dostavljen maltene pred samo zasjedanje, ili, pak, analitički osvrt na ekonomsku politiku Vlade RS za iduću godinu, ili intervju Dragana Mektića dat BNTV, koji je bio odličan, ili …
Umjesto toga, imamo “Teoriju zavjere” o napadu “Kriminalnih organizacija”, sve laž do laži kojima SDS štiti svog posrnulog potpredsjednika, iako on od 29. avgusta sistematski uništava GO SDS Banjaluka. I, uz to, na najvažnije funkcije u izuzetno bitnim institucijama BiH, kao što je IDDEEA, imenuje presuđene nasilnike poput Radivoja Trbić. Trbiću je u toku novo suđenje za nasilničko ponašanje.
Prijetnje novinarima koje dolaze iz redova SDS-a i pokušaj uticanja na slobodu izražavanja veoma su opasne, potencijalno nasilne i svjedoče da je SDS po tom pitanju još uvijek u 95-oj godini. (nastaviće se)


Nove obmane Ognjena Tadića: Ostavku je podnio ne zato što je htio, već što je znao da će biti smijenjen (18.12.2015.)

Piše: Slobodan Vasković

Ko gubi ima pravo da se ljuti. Ognjen Tadić, koji je politički mrtav, ne može da podnese poraz. Istina je da je Tadić podnio ostavku na mjesto Gradskog odbora SDS Banjaluka, zato što je znao da će biti smijenjen sa te pozicije.
Kao što je istina da je deset šefova područnih jedinica SDS-a u Banjaluci dogovorilo da Tadić bude smijenjen na sjednici Skupštine gradskog SDS-a, odžanoj 17. decembra, i da su na sjednicu donijeli donijeli dokumente (koje objavljujem), a u kojima su vrlo jasno napisali šta o misle o Tadiću, te da taj politički konvertit nije vrijedan pozicije na kojoj se nalazi.
U dokumentu šefova deset područnih jedinica SDS-a u Banjaluci, naslovljenom kao “Prijedlog odluke za glasanje povjerenja predsjedniku Gradske organizacije SDS Banjaluka”, navedeno je da je “nastupio neodložni trenutak da se izvrše određene organizacione, strukturne i kadrovske promjene kako bi se ojačala organizacija stranke u Banjaluci i stranka u cjelini”.

 

Obrazlažući zašto traže Tadićevu smjenu, šefovi deset područnih jedinica SDS-a su, između ostalog naveli, formiranje izborne liste za izbore 2014. godine, čiji je nosilac napustio stranku i postao njen protivnik, potom gubitak predsjedničkih izbora, sa posebnim osvrtom na tv duel (Tadić-Dodik), kao i nedovoljna angažovanost i prisustvo Tadića u banjalučkom SDS-u, a posebno njegovo neangažovanje u radu područnih jedinica i nižih organa stranke u Banjaluci.
Tadiću su oštro zamjerili i zbog “potpuno netransparentne kadrovske politike” i nepoštivanja preporuka Kadrovske komisije Gradskog odbora SDS-a, kao i zbog imenovanja Vladislava Babića za generalnog sekretara stranke. Notorno je da Babić u stranci, uz Tadićevu podršku, vodi svoju politiku i da ga je Tadić imenovao na poziciju generalnog sekretara kako bi štitio interese određenih kriminalnih krugova.
Tadiću su spočitali i što je ranijim podnošenjem, a zatim povlačenjem ostavke na mjesto predsjednika gradske organizacije SDS, podijelio bajalučki SDS i doveo do etiketiranja ljudi i vrijeđanja grupa i pojedinaca koji drugačije misle.
Tadić je, prema njihovom mišljenju, odgovoran što niko od članova SDS-a Banjaluka do sada nije politički afirmisan i promovisan, što govori o tome da ova stranka na sledećim lokalnim izborima neće imati svog kandidata za gradonačelnika, što “može biti pogubno za banjalučki SDS”.
Tadić se optužuje da je upravo on krivac što su mnogi članovi i simpatizeri SDS u Banjaluci okrenuli toj stranci leđa i što je drastično pao rejting stranke u ovom gradu.
“Medijsko pojavljivanje i praćenje događaja na nivou grada je minimalno i, uglavnom, zakašnjelo”, navodi se u dokumentu. Kao primjer nebuloznih medijskih istupa gradske organizacije SDS navedeno je saopštenje u kojem se zajedno komentariše nedostatak mazuta u toplani i trovanje novorođenčadi onečišćenim respiratorima u UB KC.
Zato su šefovi deset područnih jedinica SDS predložili Gradskom odboru Banjaluka da se uskrati povjerenje dosadašnjem predsjedniku gradske organizacije Ognjenu Tadiću i da se izabere novi predsjednik, kao i novi generalni sekretar SDS-a, te novi predsjednik Izvršnog odbora.
Nezadovoljni Tadićevim prijedlozima kandidata za značajne funkcije u institucijama i agencijama, upravnim i drugim odborima na svim nivoima vlasti, koji dolaze iz banjalučkog SDS-a i koji su odreda bili njegovi puleni, oni su od Kadrovske komisije i Predsjedništva SDS-a zatražili zvaničnu informaciju o svim tim pozicijama i funkcijama u stranci.
Nema sumnje da su pritom mislili i na nasilnika Radivoja Trbića, kojeg je Tadić progurao za zamjenika direktora zamjenika direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).
Osim što je njegov staž u SDS jako kratak, prema potvrđenim podacima, Radivoje Trbić je 2014. godine kažnjen uslovno, jer je u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu  fizički napao i doslovno davio B.M. Trbić je B.M. nanio lakše tjelesne povrede, sve je okarakterisano kao prekršaj, a on je uslovno presuđen.

Međutim, nasilje je Trbićev način komuniciranja, pa je sa divljanjem nastavio i ove godine. Stoga je Okružno tužilaštvo Banjaluka protiv njega u septembru 2015. podiglo optužnicu “zbog oštećenja tuđe stvari”.
Trbić je u junu u podzemnoj garaži uništio automobil marke “Mercedes” koji pripada njegovoj bivšoj supruzi. Takav divljački akt direktna je prijetnja vlasnici automobila.
Optužnica protiv Trbića je na potvrđivanju u Sudu.

Na kraju, ako je neko portaprol kriminalaca i kriminalnih organizacija, to je upravo Ognjen Tadić, o čemu ću argumete o tome objaviti narednih dana.

Piše: Slobodan Vasković