Naslovna Info Gradiška Slađana Tepavac, načelnik Higijensko-epidemiološke službe gradiškog Doma zdravlja: Područje Gradiške trenutno stabilno...

Slađana Tepavac, načelnik Higijensko-epidemiološke službe gradiškog Doma zdravlja: Područje Gradiške trenutno stabilno i pod kontrolom

GRADIŠKA – Epidemiološka situacija na području Gradiške trenutno je stabilna i pod kontrolom, ali to ne znači da u narednim danima neće biti pogoršana, budući da su mjere zaštite od virusa korona ublažene i da se građani ponašaju opuštenije, rekla je načelnik Higijensko-epidemiološke službe gradiškog Doma zdravlja Slađana Tepavac, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Tepavčeva je navela da u posljednja tri dana u Gradišci nije zabilježen novi slučaj zaraze virusom korona, ali da se još čekaju rezultati za 16 lica za koje su uzorci briseva poslati na testiranje u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Trenutno je na području Gradiške devet aktivnih slučajeva, od kojih je sedam u kućnoj samoizolaciji. Po jedno lice zbrinuto je u kovid odjeljenju gradiške Bolnice i Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a njihovo stanje je stabilno”, rekla je Tepavčeva.

Ona je podsjetila da je na području Gradiške do sada registrovano 79 pozitivnih lica na virus korona, od kojih se 61 oporavilo.

“Sedam lica je preminulo od posljedica virusa korona, a kod još dva preminula prethodno je utvrđen pozitivan test, ali su ona lica preminula od pogoršanja osnovnih bolesti nakon utvrđenog negativnog nalaza retestiranja”, rekla je Tepavčeva.

Prema njenim riječima, u prvim mjesecima pandemije virusa korona na području Gradiške registrovan je veći broj preminulih, ali i veći procenat asimptomatskih slučajeva zaraze, dok je u junu zabilježen veći procenat zaraženih lica sa simptomima oboljenja.

Tepavčeva je istakla da je kapacitet kovid odjeljenja gradiške Bolnice, u kojem su zbrinuta dva pacijenta iz Gradiške i Kostajnice, zadovoljavajući za trenutnu epidemiološku situaciju, ali da postoji mogućnost proširenja kapaciteta.

Ona je podsjetila da se od 1. jula svi novozaraženi pacijenti, koji nemaju nikakve ili imaju blaže simptome oboljenja, upućuju u kućnu samoizolaciju, za razliku od prethodnog perioda kada su takva lica bila upućivanja u karantinski smještaj.

Tepavčeva je pojasnila da se kontakti pozitivnih lica sada upućuju u kućnu izolaciju, a da se testiranje vrši samo ako u periodu izolacije dođe do razvoja simptoma, te da prethodno pozitivna lica nakon negativnog nalaza na retestiranju moraju da provedu još sedam dana u izolaciji, za razliku od prethodnog perioda kada je period dodatne izolacije trajao 14 dana.

Ona je upozorila građane da je najveća opasnost od zaraze tokom većih okupljanja, porodičnih proslava, te u većim radnim kolektivima, navodeći da su posljednjih dana juna u Gradišci registrovana tri nova slučaja zaraze kod lica koja su prethodno boravila u Srbiji.

“Bilježi se sve veći broj zaraženih osoba mlađe i srednje životne dobi, koje se više kreću, a sve je manje oboljevanja starijih osoba, što govori da se oni više pridržavaju preporučenih mjera zaštite”, istakla je Tepavčeva.

Tepavčeva je podsjetila da se građanima i dalje preporučuje nošenje maske u zatvorenom prostoru, lična dezinfekcija i dezinfekcija prostorija, da poštuju fizičku distancu, te da ne organizuju i ne prisustvuju većim okupljanjima.