Naslovna Info Gradiška Sistematski pregled u gradiškoj bolnici: Bakterija poslala medicinare na bolovanje

Sistematski pregled u gradiškoj bolnici: Bakterija poslala medicinare na bolovanje

GRADIŠKA – Sistematski pregled, kojem medicinski radnici po zakonu podliježu dva puta godišnje, poslao je posljednjih dana na bolovanje desetak radnika gradiške bolnice.

Prema riječima Jadranke Pavlović, neuropsihijatra i pomoćnika direktor za medicinska pitanja Bolnice Gradiška, stanje ipak nije alarmantno.

“Od oko 150 radnika naše ustanove, kod desetak su pronađene bakterije. To je neka očekivana brojka kada se radi bris nosa i grla na ovoliko ljudi. I kod radnika svake druge firme, kad bi se sad uradio pregled, pronašli bi bakterije, na primjer u nosu, zbog kojih je potrebno da radnici piju antibiotike”, pojašnjava Pavlović.

Navodi da je zakon propisao da se radnici zbog predostrožnosti, jer su u kontaktu sa pacijentima, šalju na bolovanje.

“Svrha medicinskih pregleda radnika je prevencija, ali i zaštita pacijenata, zato su ti radnici i proslijeđeni na bolovanje koje otprilike traje dvije sedmice”, pojasnila je Pavlovićeva.

Kada su u pitanju zdravstvene ustanove u drugim lokalnim zajednicama, tako Radivoj Erak, direktor Doma zdravlja Mrkonjić Grada, čiji su radnici takođe skoro bili na sistematskom pregledu, zadovoljan je, kaže, zdravstvenim stanjem radnika.

“Ima nekih sitnica poput dijabetesa, ali to se redovnom terapijom reguliše. Ozbiljnijih bolesti zbog kojih bi radnici morali na bolovanje nije bilo”, naveo je Erak.

Nezavisne novine