Naslovna Info Gradiška Sejad podno Prosare napravio grandioznu drvenu kapiju i most

Sejad podno Prosare napravio grandioznu drvenu kapiju i most

Foto: Boško Grgić / Sejad Jahić iz Orahove lovac i ljubitelj prirode

GRADIŠKA – Sejad Jahić, lovac, ljubitelj prirode, čovjek koji u slobodno vrijeme piše poeziju i zanimljive zabilješke, fotografiše, uzgaja  razne pernate životinje i skuplja starine, okušao se i kao graditelj. I to veoma nadahnut i uspješan.

Na samom ulazu na svoje imanje, koje se nalazi na južnoj strani Orahove, na prvim obroncima planine Prosara, Sejad je izgradio grandioznu kapiju i romantični most. Balvani teški po jednu tonu, ukopani su čitav metar u zemlju. Visina kapije je 4,5 metra, poput nadvožnjaka na autoputu. Bagrem je pronađen u Prosari i poslužio je za izradu  stubova i grede.

-Prečnik stubova je 40 centimetara, a grede 30. U pronalaženju stable pomogao mi je Živko Goga, dugogodišnji šumar. Moje dobre komšije pomogle su mi da sve ovo oduspravimo i postavimo na svoje mjesto. Supruga Subhija je bila tu sa metrom i kontrolisala je da li je sve po planu. Često nas je posluživala domaćom kafom i osvježavajućim napicima, rekao je Sejad.

Supruga Sejada, Subhija Jahić

‘Jahića raj pod Ćeriminom stranom’ će  najvjerovatnije  pisati iznad kapije. I zaista u Jahićevom dvorištu   osim raznovrsnog voća i dobre hladovine moguće je susresti prelijepe punove, fazane i drugu živinu, stare alate i opremu i mnoštvo zanimljivih stvari. 

Sejadovi prijatelji mu već sugerišu da razmisli o zvaničnom otvaranju kapije i mosta. Pošto je to sve izgradio iz prevelike ljubavi prema prirodi, Orahovi i svome ranču zadirkuju ga da bi kroz kapiju, a potom i preko mosta trebao prenijeti suprugu Subhiju.

-Kapiju i most sam izgradio iz velike ljubavi prema mome ranču, a naravno i prema supruzi Subhiji. Predložit ću joj da je prenesem kroz kapiju, barem zbog fotografisanja, rekao je Sejad.

Sejad Jahić je već objelodanio da će napraviti  druženje u čast kapije i mosta i očekuje veliki broj prijatelja, ne samo iz Orahove, već i iz Gradiške i Kozarske Dubice.