Naslovna Info Gradiška Sava kao međunarodna deponija: Civilna zaštita spasava most od naslaga smeća

Sava kao međunarodna deponija: Civilna zaštita spasava most od naslaga smeća

GRADIŠKA – Bacanje smeća u Savu koja je odavno postala svojevrsna međunarodna deponija, uvijek nekome dođe na naplatu.
Uovom slučaju to je Gradiška, gdje se velike naslage stavraju na stubovima savskog mosta i time ugrožavaju ovaj objekat.

Civilna zaštita i druge gradske službe i građanska udruženja, zbog toga su prinuđeni da sakupljaju smeće u Savi i na njenim obalama.

– Sava konstantno nosi smeće, naročito u vrijeme povećanog vodostaja. Zbog matice koja je sasvim blizu naše obale, gomile smeća zaustavljaju se na stubovima ispod mosta ili na obali. To je za nas veliki problem, naročito kada visok vodstaj potraje duže vrijeme, po nekoliko dana. Tada nije moguće u kratkom roku sve očistiti a kasnije je to mnogo teže – kazao je za Srpskainfo Slobodan Knežević, načelnik Civilne zaštite u Gradiški.

Ovdje je u toku višednevna akcija na uređenju Save. Najveći problem predstavlja upravo smeće ispod mosta, za šta ovdje koriste moćne motorne čamce.

– To je vrlo komplikovatno raditi jer se tone smeća za nekoliko dana sakupe na kesonu savskog mosta. Potrebno je nekoliko dana rada da bismo sve doveli u red. Narod svih gradova i država kroz koje protiče ova rijeka, nemarno se prema njoj odnosi, baca smeće. Veliki dio odlazi dalje ali se velike količine kod nas zaustavljaju – smatra Zoran Vidačić, volonter i ribolovac sa Save u Gradiški.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović