Naslovna Info Gradiška Sajam kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2015“ u Gradišci

Sajam kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2015“ u Gradišci

GRADIŠKA – Četvrti Sajam kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2015“ otvoren je danas u Kulturnom centru Gradiška.

Na štandovima oko 25 izlagača iz Republike Srpske i Federacije BiH, posjetoci mogu da vide stari novac, poštanske marke, oružja, uniforme, ordenje, stare registarske tablice, vrijedne knjige, slike i druge eksponate.

Predsjednik Društva poštovalaca istorije, kolekcionara numizmatike, filatelije i heraldike i militarije “Denarius“ Gradiška, Igor Ilijev rekao je da, zbog zakonske regulative u BiH, koja prenošenje antikviteta preko granice tretira kao krivično djelo, posjetioci sajma ne mogu da pogledaju vrijedne kolekcionarske zbirke izlagača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

On je istakao da  zbog činjenice da se izlagači koji prenose eksponate preko granica  tretiraju kao kriminalci, sajmovi kolekcionarstva u Bosni i Hercegovini i regionu ne mogu da dobiju značajniji međunarodni značaj.

“Kolekcionari iz Hrvatske došli su do mosta na Savi, stotinjag metara od sajma, i nisu usudili da prenesu eksponate, ali su ipak došli kao kupci i posjetioci, kako bi uveličli gradiški sajam kolekcionarstva i antikviteta”, naveo je Ilijev.

On je naveo da Društvo “Denarius” iz Gradiške ima oko 100 članova, te da postoji veliko interesovanje kolekcionara iz Republike Srpske i Federacije BiH za formiranjem Saveza kolekcionara Bosne i Hercegovine.

Radio Gradiška