Naslovna Info Gradiška Sade stare sorte voća u Potkozarju: Jabuke zelenike, kruške lubeničarke i šljive...

Sade stare sorte voća u Potkozarju: Jabuke zelenike, kruške lubeničarke i šljive savke

GRADIŠKA – U potkozarskim selima, gde su tokom poslednjih nekoliko decenija podignute velike plantaže novih sorti, ovog proleća je zasađeno mnogo sadnica starih sorti.
Najtraženije su jabuke zelenike, đedovače, brašnjare, buvare, petrovače, ciganke, kožare… U mladim voćnjacima su kruške lubeničarke, jagodnjače, karamanke, majske, karamut… šljive savke, požegače, belice, trnovače, ilinjače…

Voćar Željko Blagojević iz Grbavaca kod Gradiške posadio je više od 200 sadnica. Najviše ima trešnje, jabuke i kruške.
Zajedno sa suprugom Aleksandrom odlučio je da se vrati tradiciji u voćarstvu.

– Krajnje je vreme za proizvodnju zdrave hrane, voća koje ne treba štiti hemijskim preparatima niti veštačkim đubrivom.
Podloge sam pronašao u šumi, kalemarske pupove i piljke na zapuštenim stogodošnjim stablima. Sadnice sam prihranio stajnjakom i sada sa decom, znatiželjno očekujem prve listove, – ispričao je Blagojević.

U potrazi za starim voćkama, prešao je stotine kilometara ali se trud isplatio.
Voćari u Potkozarju, opredeljeni da ožive stare sorte kažu da je velika potražnja za tim sadnicama.

Jovan Lepir iz Brestovčine kod Gradiške, nakon penzionisanja, utemeljio je vlastiti rasadnik. On je jedan od misionara očuvanja tradicije u voćarstvu.

– Gde god pronađem staru voćku, uzmem s nje izdanke i ukalemim. Sakupio sam stotinjak sorti. Narod to ovog proleća mnogo traži, svi pitaju za domaće voće. Konačno se počinje shvatati da je proizvodnja, po uzoru na principe koje su primnjenivali naši preci, veoma jeftina a plodovi skuplji i zdraviji od plantažnih, – uverava Lepir.

U ovom delu Republike Srpske, tvrde voćarski stručnjaci, sve izraženiji je trend potražnje voća koje je ekološki proizvedeno, bez upotrebe hemije.

– Obnavljaju se stari travnati voćnjaci i sade stare sorte voćaka, koje su otporne i visokog rasta. Dugoročni cilj takvog trenda je očuvanje starih i autohtonih sorti voćnih sadnica. To ima veliki uticaj i na ostale biljne i životinjske vrste. Značajno je i u ekološkom smislu zbog smanjenja zagađivanja okoliša, – kaže Miladin Stojnić, inženjer voćarstva iz Gradiške. Stare sorte jabuka traže se za konzumaciju, sokove, jabučno sirće, rakiju te za sušenje.

Milan Pilipović