Naslovna Info RVI iz Gradiške mjesecima uzaludno čekaju obećane pozive na banjsko liječenje

RVI iz Gradiške mjesecima uzaludno čekaju obećane pozive na banjsko liječenje

GRADIŠKA – Ratni vojni invalidi sa područja gradiške opštine zameraju zdravstvenim ustanovama RS na predugom čekanju tretmana u banjama i centrima za rehabilitaciju.

Savo Kojić iz Mašića tvrdi da je pre više od godinu dana, po preporuci lekarske komisije, predao dokumentaciju za tretman u banji Slatina koja posluje u sastavu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” ali poziv ove ustanove još nije dobio. Požalio se Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, odakle je na njegovu adresu nedavno stigao odgovor. Potvrđeno je da je Kojić 25. novembra prošle godine uvršten na listu čekanja za stacionarni tretman.

-Osnovni razlog nepozivanja podnosioca prigovora je duga lista čekanja u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” – navedeno je u dopisu resornog ministarstva, uz napomenu da je Kojić počev od 2006. do 2012. godine šest puta bio na stacionarnom tretmanu u ovom Zavodu. Ipak, njemu je sugerisano da se obrati Bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” kod Kozarske Dubice  “gde bi pre mogao doći na red”. Savo Kojić, ratni vojni invalid čije zdravlje je davno narušeno a njegovo kretanje zavisi od drugih osoba i pomagala, revoltiran je odgovorima na žalbe i prigovore upućene Opštini Gradiška, Vladi RS, zdravstvenim ustanovama i boračkim organizacijama.

-Neshvatljivo je da nakon više od godinu dana čekanja dobijem preporuku za drugu zdravstvenu ustanovu. Lekarska komisija jeodredila banju u Slatini a ministarstvo me šalje u Mlječanicu. Sada bih, po toj logici morao obnoviti zdravstvenu dokumentaciju koja košta nekoliko stotina maraka i produžiti agoniju još mesec dana, samo da bih dospeo u novi red čekanja – požalio se Kojić “EuroBlicu”. U Boračkoj organizaciji Gradiška kažu da Kojić nije usamljen nego deli sudbinu velikog broja RVI i obolelih boraca.

-Prinuđeni smo na višemesečna čekanja za banje, tretmane u centrima za rehabilitaciju te na operativne zahvate. Na taj problem stalno ukazujemo ali još uvek nema osetnog poboljšanja – kaže Zoran Lazić, predsednik BO Gradiška. Zbog ograničenih kapaciteta naših odelenja, nažalost, nismo u mogućnosti da sve pacijente zbrinemo kada se jave na pregled nekom od naših doktora ili kada urade preoperativnu pripremu, navode u banji Slatina. Na njihovoj listi 140 pacijenata čeka na ugradnju endoproteze koljena, 130 na ugradnju endoproteze kuka te preko 90 pacijenata je na listi čekanja ostalih zahvata i tretmana.

Pomogla Opština Gradiška

RVI Savi Kojiću Opština Gradiška je donirala 200 KM za lečenje plus 1.000 KM za adaptaciju porodične kuće.
Milan Pilipović EuroBlic